Знаете ли къде се намира чешмата на щастието?

чешмата на щастието

Знаете ли къде извира Чешмата на щастието в България? Знаехте ли въобще, че има подобно място в родината ни?

Това е чудотворен извор, известен като Чешмата на щастието, който се намира на около 40 км от София край село Боснек. Известен е още като Живата вода.
Името Чешмата на щастието му дава османският пътеписец Евлия Челеби. Водата извира от устните на каменна крокодилска глава и според народните вярвания има лечебна сила.

Интересното е, че водата бликва на различни интервали от време. Може да спре за няколко минути, след това отново да тръгне или да пресъхне с часове. Интервалите на извиране не следват никаква логика и научно обяснение.
Не може да се предскаже кога и колко ще тече. Това загадъчно поведение на водата е родило и много суеверия. Вярва се, че водата спира или капе едва едва, когато пред извора застане грешен човек. И обратно – потича, ако срещу нея има добър човек.

Според легендата на върха над извора имало езеро, в което живеел воден бик, който наранявал добитъка на селяните. Те се опитвали да спасят животните си като закачали ножове и остри предмети на роговете им, за да се защитят. При една от битките водният бик бил ранен и се гмурнал в езерото. Водата се окървавила и изчезнала. Поверието гласи, че и до днес, когато бикът се обръща в земните недра, спира и пуска притока към извора, пише rodnoto.bg.
Народът ни вярва, че водата има уникална лечебна сила и много хора идват до извора, за да си наточат вода и да почерпят от живителната й сила. Разбира се, ако водата не прецени, че са лоши хора…

Подобни спорадични извори са изключителна рядкост. В Европа такъв има само на още едно място – във френските Алпи.×