Начало Стара планина Знаете ли, че най-старият манастир в Европа се намира в България?

Знаете ли, че най-старият манастир в Европа се намира в България?

от LittleBG
2 коментара

Най-старият манастир в Европа се намира край чирпанското село Златна ливада. Обителта „Свети Атанасий“, основана още през 344 година, е видяла и добро, и зло, пише в. „Стандарт“.

Сред най-големите гаври със светото място е превръщането й в овчарник малко след 9 септември 1944 г.

Самият светец, покровител на манастира, се явил насън на един от местните комунистически активисти и го предупредил, че черни дни очакват този край и България заради оскверняването на мястото. Още на следващия ден добитъкът били изведен от манастира, а той лъснат като за църковна служба, твърдят местните хора.
Дали Людмила Живкова е знаела за оскверняването му и за тази легенда – не е ясно. Но когато става председател на Комитета за култура, амбициозната щерка на първия човек в държавата Тодор Живков нарежда да бъде вдигнато съвсем ново внушително крило.

Манастирът „Св. Атанасий“ носи името на първия православен патриарх на Александрия (Египет) – свети Атанасий Велики, един от най-изявените християнски водачи в зората на православието. През 2004 г. проучване на акад. Росен Милев, президент на Балканската медийна академия, потвърдено и от архивите на Ватикана, установява, че манастирът край Златна ливада е най-старият в Европа.

Построен е 16 години по-рано от считания дотогава за най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ в Шотландия, както и от два други френски манастира, вдигнати съответно 29 и 31 години след него. Смята се, че манастирът край Златна ливада е основан през 344 г. лично от Атанасий Александрийски.

Патриархът посещава нашите земи във връзка с Вселенския събор в Сердика срещу арианите (343-344 г.)

Според исторически хроники той отседнал по пътя си близо до Берое (Стара Загора), в района на сегашния манастир. Посъветвал местните хора да вдигнат храм, за да се спасят от епидемиите, и те го послушали. Години по-късно, след смъртта и канонизирането на св. Атанасий, манастирът бил наречен на негово име.

Сега в обителта се пази чудотворната икона на светеца дарена през 2003 г. от тогавашния Александрийския патриарх Петрос VII година преди да загине в катастрофа с хеликоптер над Атон. В подземията на светата обител пък се е крил Васил Левски. При създаването на революционните комитети в Старозагорско Апостолът на свободата често отсядал при родолюбивите монаси. Тук са се крили и други комити и войводи по време на турското робство.

И днес манастирът „Св. Атанасий“ е притегателен център за поклонници от цялата страна. Идват и много чужденци, особено гърци. На храмовия празник, който е на 2 май, православните християни идват да се пречистят и да запалят свещ в църквата.
Много страдалци пък пристигат с надеждата, че ще се излекуват от водата на вълшебното Аязмо.

Според преданието св. Атанасий избрал мястото за обителта близо до тракийски нимфей водно светилище, което превърнал в християнско. По-късно водата от кладенеца е каптирана, изградена е чешма.

Говори се, че изцерение носи преспиването с метален медальон с лика на св. Атанасий на болното място.

На 50-ина м от манастира е скалната постница на светеца и неговите последователи. В скалната ниша те се усамотявали за молитви и успокоение на душата по време на пости. Който пък успее да се провре през тесния скален отвор, значи е праведен.

Манастирът край Златна ливада е един от 100-те национални туристически обекта. Пътят до него от Чирпан през селата Зетьово или Ценово е 10-12 км. В обителта има леглова база и манастирска трапезария.
Печели пари през свободното време
2 коментара
0

Подобни публикации

2 коментара

Стефан 12/01/2017 - 10:44

Допуснали сте правописна грешка манастира би трябвало да е св. Атанасий. Самите вие сте написали „Манастирът „Св. Анастасий“ носи името на първия православен патриарх на Александрия (Египет) – свети Атанасий Велики“ , че кръстен на св. Атанасий Велики.

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност