Ето какво трябва да има на трапезата на Йордановден!

Йордановден

Йордановден или Свето Богоявление е празникът, посветен на кръщението на Исус Христос в р. Йордан и повечето ритуали в този ден са свързани с водата. Най-известният сред тях е хвърлянето на кръста във вода и съревнованието между ергените кой пръв ще го извади.
Вярва се, че който успее да хване кръста ще е здрав и честит през цялата година.

Вечерята в навечерието на празника отново е кадена и на нея се поднасят само постни ястия като прясна пита, пълнени чушки, варено жито и орехи.

С Йордановден е свързано вярването, че през нощта преди празника небето се отваря и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни.

Празнична трапеза на този ден трябва да включва и орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки , зеле, фасул, орехи, вино.

Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря.
На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно.

Ето няколко идеи за ястия, които трябва да присъстват на трапезата ви на Йордановден: жито по старозагорски за Йордановден, зелеви сарми с булгур, пита с купенчета, Йордановски лучник, постни пълнени чушки, сарми с кисело зеле.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *