Начало BG Открития „Събуждат“ манастир, изграден от цар Борис I

„Събуждат“ манастир, изграден от цар Борис I

от LittleBG
1 Коментар
бТВ

бТВ
Огромен 8-метров кръст беше издигнат край останките на един от най-големите манастири от Първото българско царство във Варна. Изграден от цар Борис I, манастирът е бил център на българската писменост и книжовност.

Сега предстои мястото да се възроди и да се превърне в туристически обект с културен център.

Издигането на кръста, направен с дарения, е първа стъпка във възраждането на обекта, който наскоро общината получи за управление от държавата, съобщава bTV.

През IX в. манастирът е бил център на българската книжовност. Просветна дейност тук са развивали учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий.

„Този скрипториум е най-големият в Европа за днешно време – повече от 400 кв. м“, обяснява отец Василий Шаган.

Манастирът показва уникална за българското средновековие архитектура, която намира паралели чак във Византия, в Египет, обяснява директорът на Варненския археологически музей Валентин Плетньов.

В манастира е имало църква, както и чудотворно аязмо, запазено непокътнато и до ден днешен.

Има хипотеза, че тук се намира гробът на цар Борис. На мястото е открит печат от неговото царуване.

Манастирът е открит в началото на XX век, а впоследствие e изследван от археолозите в продължение на 20 години. Досега той беше скрит за широката общественост, но пък постоянно – под набезите на вандали.

Показателни за отношението ни към историята и културните ни ценности са 12-вековните стени на църквата, която се е намирала в манастира. Сега те са използвани за направата на барбекю от хора, решили, че това е удачно място за почивка.

Възраждането на мястото ще струва около 4 млн. лв., за които ще се кандидатства по европейски проект.

1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност