Начало Стара планина Строят СПА комплекс в Рупите на Ванга?

Строят СПА комплекс в Рупите на Ванга?

0 Коментар

Рупите

Строеж в село Рупите предизвика обществено недоволство. Граждани твърдят, че близо до дома на баба Ванга ще бъде изграден незаконен СПА комплекс и минералните извори, т. нар. гьолове, ще изчезнат. Фейсбук страницата „Спаси Рупите“ вече има 22 хил. последователи.
Божидар лекува артроза, потапяйки се в минералната вода. „Който се излекува, си оставя с тези обувки, дето е дошъл, защото е дошъл болен, а си отива здрав и бос, ето така си отива. За какво са му обувки вече. Трябва да се сливаме с природата – ходи бос, е казал Учителят“, споделя той пред бТВ.

Проблемът е, че обществеността не е запозната, няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона, каза една от недоволните гражданки. Казва ни се, че всички процедури са спазени, че ще се построят 11 двуетажни къщички, но ние знаем какъв е дебитът на концесията, знаем колко са ползвателите с договори – по пътя на логиката дебитът няма да е достатъчен, за да се осигури вода. Това означава, че свободният разлив ще се намали, естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги, птици, добави тя.

Главния архитект на Петрич Владимир Митрев посочи, че „възложителят е съгласувал подробния устройствен план с абсолютно всички държави инстанции, така че ние тук сме поставени вече пред свършен факт“. Той подчерта, че строежът няма да е върху изворите.

Недоволните граждани обаче контрираха, че границата на строежа започва на около 10 м от тях. Митрев отрече. Това е частен имот, не мога да спра строителство в частен имот, което е минало абсолютно всички съгласувания, добави той. Според архитекта хората пак ще могат да се лекуват, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване.

Рупите

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност