Начало Стара планина Защо Стара планина е стара?

Защо Стара планина е стара?

от LittleBG
0 Коментар

Стара планина

Величествен и красив – Балкана – това е най-голямата и най-дългата планина, намираща се на територията на България, чието име е свързано с хилядолетното минало на страната ни. Това е Стара планина.
Величествената верига представлява поредица от планински дялове, планини и ридове, отделени чрез седловини, проходи, котловини и дълбоки речни долини. Простира се по цялата дължина на страната ни – от границата ни със Сърбия, та чак до Черно море. Най-високият й връх е връх Ботев, който наброява цели 2376 м. височина.

Най-старите наименования на планината са Хаймон, Хаймос, Хемус, които са с тракийски произход и означават – било, водораздел, граница. По-късно, обаче, отделни нейни дялове получават различни названия – Сребърна планина, Маторние гори, Зигос, Им планина.

Стара планина

Името Стара планина за първи път се появява през 1533 г. в пътеписа на далматинския пътешественик Антун Вранчич. Името Балкан обаче е по-старо.

Съществуват различни предположения за произхода и историята му и въпреки че не е официалното име, именно то е най-популярно през последните векове.

От Балкан произлиза и наименованието на нашия удивителен полуостров – Балкански, наричан обобщено с името Балкани. Името Балкан добива голяма популярност и по-късно дава името на целия Балкански полуостров, а Стара планина е величествената кръстница на Балканския полуостров.

Стара планина

Стара планина принадлежи към младонагънатите планински образувания. И е изградена основно от гранити. Главната старопланинска верига се състои от три части: Западна, Средна и Източна. Предбалканът също заема своето знатно място в планината. Всяка една от частите на Стара планина е красива и приказна по своему. Изключителна красота и богат набор от забележителности, които безспорно заслужават вниманието на туристите, са „собственост” именно на Стара планина.

Културните и природните забележителности, намиращи се на територията на Балкана, са много и част от тези обекти са включени в движението „Сто национални туристически обекта”. Сред тях са: връх Ботев; връх Шипка и историческият връх Вола, на който след тридневни ожесточени боеве с многократно превъзхождащия я противник, четата на Ботев достига до подножието на връх Вола в Стара планина, където се готви да пренощува. Там, в местността Камарата, на 1 юни вечерта, вражески куршум пронизва сърцето на войводата.
Стара планина

Историческите градове, намиращи се в Стара планина, привличат туристи не само от страната, но и от цял свят. Градове като Котел, Жеравна, Казанлък, Габрово, Боженци, Дряново, Трявна, Карлово, Калофер, Сопот и други също присъстват в движението „Сто национални туристически обекта”, защото са запазили историческото си минало автентично и зареждащо с онова пламъче гордост, което гори в сърцето на всеки българин.

Най-живописната част на планината е територията на Национален парк „Централен балкан“. Деветте му резервата – „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Стара река“, „Джендема“, „Северен Джендем“, „Пеещи скали“ и „Соколна“ са успели да съхранят уникалната природа на Стара планина. Вековни гори от бук, ела и бяла мура съжителстват с растения, които се срещат единствено тук – алпийската роза и срамежливият еделвайс. Паркът е едно от последните, в Европа, убежища на кафявите мечки, вълците и дивите кози. През деня могат да се видят прелитащи орли, ястреби и соколи, а настане ли вечер се появяват бухал и сова.

Стара планина

За любителите на активната почивка са специално създадените край Априлци излети за наблюдение на редки птичи и животински видове, разходките с коне, които са съчетани с приятни пикници сред природата. Предизвикателство за любителите на лова са ловните бази край Габрово, Априлци и Троян.

Лековитата сила на минералните извори, във Вонеща вода край Трявна, в селата Чифлик и Шипково край Троян и в с. Рибарица край Тетевен, помага на хора със сърдечно-съдови и храносмилателни проблеми и със заболявания на опорно-двигателната система. Езера, върхове, водопади – красота и изобилие събрани в едно цяло. Това е Стара планина.

Стара планина

В местността „Карандила”, в Сливенска планина, се намира прочутият минерален извор Кушбунар (Птичи извор). До него има паметник на орлица и малко орле, които символизират здравето и дълголетието.

Тракийска легенда разказва, че орлите първи открили лечебната сила на бистрия планински извор. Те водели тук малките орлета и ги потапяли в чудодейните води, за да станат здрави и силни. Щом старите, болни и изнемощели орли се окъпели във вълшебния извор, силите им се възвръщали и те отново гордо се понасяли към върховете. Това място е удивително и заредено с положителна енергия, която те кара да се чувстваш като прероден.

Стара планина е богата и на множество водопади. Всеки един от тях заслужава внимание и посещение, но най-красивия, най-приказния е Райското пръскало. Райското пръскало се намира в Средна Стара планина на територията на един от българските природни резервати – Джендема. Той е най-високият водопад не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. Райското пръскало се извива почти от самия връх Ботев. Райското пръскало – красива природа, зареждаща гледка и кристални води в едно.

Стара планина

Стара планина се намират и приказно красиви пещери. Който ги посети сякаш попада в една нереална приказка. При посещение и обиколка на планината задължително се отбийте да разгледате, пещерите „Бачо Киро” и „Леденика”, които са емблемата на Балкана. Първата зала на пещерата „Леденика” е Преддверието, което е най-ниската част на пещерата. През зимата и пролетта тази зала очарова с ледено кристалната си украса, дала името на пещерата.

Стара планина

Няколко метра човек трябва да се движи ниско наведен през прохода „Плъзнята“, за да стигне до малката зала, която има почти кръгла форма, а след още едно стеснение се озовава в Голямата (Концертна) зала. Тук всичко е величествено и неповторимо, като се започне от Крокодилът, Главата на великанът, Соколът и малкото езеро с вълшебната вода. Пешерата „Бачо Киро” представлява сложен четири-етажен лабиринт от пещерни галерии и разклонения. Тя се намира в района на Дряновския манастир, в живописните каньони на р. Андъка и р. Дряновска. Пещерата „Бачо Киро“ е и археологически обект от национално значение.

В Стара планина има прекрасни условия за както за ски туризъм, така и за любителите на лова, риболова и най-вече на алпинизма. Разработени са велосипедни и пешеходни маршрути. Мекият умереноконтинентален климат, планинският въздух и разнообразният релеф предоставят всички необходими условия за активен и здравословен отдих и туризъм.

Природните резервати, многобройните върхове, пещери и водопади привличат със своята неповторима обаятелна красота и предоставят възможност за невероятни и незабравими преживявания и почивка през цялата година.
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност