Начало Новини 10-те най-населени града в България

10-те най-населени града в България

от LittleBG
0 Коментар
Население на България

Google

От години челната тройка на най-населените български градове остава непроменена. София, Пловдив, Варна  – така изглежда списъкът на градовете с най-много жители у нас.

Ето обаче и останалите, който допълват класацията на 10-те най-населени града в България. Данните са от последното преброяване на населението през 2015 г.

1. София (1 307 376 души)

град, София

София е столицата и най-големият град в България. През 1870 година София има около 19 000 жители и от тогава до днес населението постоянно расте.

2. Пловдив (341 625 души)

град Пловдив
Пловдив е вторият по големина град в България и представлява 4.6% от населението на страната. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни тепета, поради което често е наричан “Градът под тепетата” или “Градът на седемте тепета”. Пловдив е един от най-старите европейски градове и същевременно съвременник на Троя.

3. Варна (334 466 души)

град, Варна

Варна е третият по големина град в България и най-големият в Северна България и по българското Черноморие. Първите информации за населението на Варна датират още от Средновековието, като тогава градът бил населяван от около 4 000 души. Варна често се нарича „морската столица“ или „лятната столица на България“ и е важен туристически и културен център.

4. Бургас (203 017 души)

град, Бургас
Бургас е център на най-голямата по площ област в България. Тук се намира международното и първо по натовареност летище и пристанището с най-голям товарооборот в България. Днешното име на града произлиза от латинската дума Burgus/Бургос – кула. Според местни предания името идва от римски пътен стълб, така наречен бург, който бил положен в района на днешното Бургаско пристанище.

5. Стара Загора (148 443 души)

град, Стара Загора
Стара Загора е разположена в Южна България и е един от основните икономически центрове на България. В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър “Гео Милев”. Градът е известен като Град на правите улици, липите, поетите, хубавите жени и Берое.

6. Русе (145 765 души)

град, Русе

Петият град по население в страната е сред най-важните икономически центрове на България заради благоприятното си местоположение. В района му се намира Дунав мост – единственото съоръжение от подобен тип на българо-румънската граница. Русе е един от най-големите центрове на българското Възраждане и е важно средище на българското национално-освободително движение.

7. Плевен (99 628 души)

град, Плевен

Плевен е областен център, намиращ се в централна северна България. Най-ранните следи от живота и дейността на човека по тези земи се отнасят към края на 5 хилядолетие пр.н.е.. Многобройни археологически находки са свидетелство за високата материална и духовна култура на траките, обитавали хилядолетия този край.

8. Сливен (87 895 души)

град, Сливен
Сливен е известен като “града на 100-те войводи”, свързани с хайдушкото движение. Старото име на града е Саволен. В града живеят представители на различни етнически групи: българи, роми, арменци, каракачани, турци и руснаци.

9. Добрич (86 292 души)

град

Градът е разположен насред южната част на географския район Добруджа, на около 30 километра от северното Българско Черноморие. В Добрич близо 86% от общността изповядва източноправославието, като останалите християни принадлежат главно към протестантската общност.

Около 10% са изповядващите исляма, като тази група е съставена от български турци и част от ромското население. В сравнение с минали години се наблюдава емиграция от града.

10. Велико Търново (73 508 души)

град

Велико Търново е град, намиращ се в Северна България, център на едноименната област, както и на Северен централен регион. Градът е столица на Втората българска държава и на Княжество България в периода 1878 – 1879 г. През Средновековието носи името Търновград, като постепенно става известен с наименованието Търново. През 1965 г. пред него е добавено „Велико“ в чест на предишната слава на града. Благодарение на богатото си културно-историческо наследство Велико Търново е важен туристически център.

Подобни материали:

10-те най-населени града в България 2016

0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност