Начало Новини Ето откъде идват имената на българските градове!

Ето откъде идват имената на българските градове!

от LittleBG
0 Коментар

Защо София се казва София? Ако се чудите откъде идват имената на българските градове, то прочетете следващите редове.

Пловдив, Варна, Бургас – имената на градовете в България са интересни и любопитни, нали?

Вижте откъде идват имената на някои български градове.

градове

София

София
Много хора смятат, че столицата на България е кръстена на християнската светица София, но това не е на 100% вярно. Всъщност името на града идва от намиращата се в центъра му ранновизантийска църква „Света София“, която на свой ред е кръстена на светицата.
градове

Пловдив

Пловдив

Известно е, че древното име на Пловдив е Филипополис, след като през 342 година пр.н.е. е завладян от Филип II Македонски. В античността се използва тракийската форма на Филипополис – Пулпудева или Пулпудава. В старобългарските източници пък се използват имената Пъпълдин, Пълдин и Плъдин, от които произлиза и съвременното име на града.

градове

Варна

Варна

Предполага се, че името на морската столица на България идва от старобългарската дума „варнъ“, която означава „черен, вран“.

градове

Бургас

Бургас

Името на града произлиза от латиската дума Burgus – кула. Според местни предания на територията на днешното бургаско пристанище бил разположен римски пътен стълб (бург). Интересно е, че сходен произход има и името на испанския град Бургос.

Русе

Русе

Най-старата теза за това откъде идва името на крайдунавския град е представена от Георги Раковски, който през 1860 година публикува във вестник Дунавски лебед материал за Индже войвода, където е вмъкнато предание, в което се разказва за „Русинград“, именуван така на името на „баба Руса кръчмарица, коя се най-напред тамо установила, а по турски Рухчук.“ Друга теория смята, че града е наименуван от княза на Киевска Рус, Светослав, който през 968 година преминава река Дунав при намиращата се в днешната територия на Русе римска крепост Сексагинта Приста и се заселва там, преди да нападне войските на цар Борис II.

градове

Стара Загора

Стара Загора

Днешното име на града идва от турското име Ески (стар) Загра, както бил наричан града под османска власт. През 1858 година по предложение на старозагорския възрожденски деец Тодор Шишков, местните жители започнали да наричат града си Железник, като остра реакция срещу турското име. Поради голямата будност и настойчивост на заралии, на 13 април 1871 година градът получава днешното си име Стара Загора, с което става и първият български град преименуван с българско име още преди Освобождението. Идеята за това била на друг изтъкнат старозагорец Хаджи Господин Славов.

градове

Плевен

Плевен

Името на града се ражда още през Средновековието. За това откъде идва то има няколко хипотези. Според едната, то произлиза от думата плевел, тъй като всички които минавали от тук забелязвали буйната растителност и го наричали така. Друга хипотеза е силно застъпвана през 50-те години, но е възникнала доста по-рано. Според нея името на града идва от плевнята, която първият заселник построил. Трета хипотеза отново свързва Плевен и плевелите. Според нея мястото наистина било покрито с плевели и за да се заселят там хората трябвало да го оплевят, така както другаде горели горите, за да отворят място за изграждането на селище. От страдателното причастие плевено (плевено място) идва и името Плевен. Коя от трите хипотези е вярна не може да се каже категорично, но езиковедски погледнато, третата изглежда най-правилна и достоверна.

градове

Добрич

Добрич

Името си града получава през 1882 година, когато по настояване на своите граждани е кръстен на българския владетел Добротица, който през ХIV век управлява Добруджанското деспотство.

градове

Сливен

Сливен

Смята се, че името на Сливен идва от думата „сливам“. Местността сините камъни е мястото където планината се слива с полето, а в града се сливат три реки – Асеновска, Новоселска и Селишка.

градове

Шумен

Шумен

Най-вероятно града е кръстен на цар Симеон, тъй като за първи път се споменава като Симеонис (Шимеонис) през 153 година от арабския пътешественик Идриси.

*Материалът е публикуван в rodnoto.bg.

Печели пари през свободното време
0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност