IT специалисти вдигнаха сватба като преди векове

сватба

сватба
По стар автентичен ритуал се ожениха двама българи. Анна и Пламен са IT специалисти, които вдигнаха сватба като от едно време в еленското село Мийковци.

Тяхната невероятна сватба стана истинска сензация в интернет.

Анна е от Силистра., а Пламен от Сливен, запознават се е София: но животът ги отвежда във Велико Търново. Научили от собственичката на една от къщите за гости в село Мийковци Кристина Василева, че могат да сключат брак както едно време и бързо се съгласили.

Кристина ги упътила към Светослав Петров, който работи е общината е Елена, но хобито му е да събира носии. През миналата години Светослав направил възстановка на стара сватба на венчавката на българи, които живеят в Германия. Целта била гостите им от чужбина да се запознаят със старите български традиции.
Така Анна и Пламен прегърнали идеята да се оженят в село Мийковци. Церемонията започнала от своеобразния дом на младоженеца, който бил изведен под звуците на гъдулка, гайда, тъпан. Музикантите били от Котел.

Избръснали младежа на чешмата в двора, майка му го закичила в варакосана китка, която била позлатена. Вестители тръгнали към дома на булката, за да известят там, че сватбарите идват да вземат момичето, след тях тръгнали и всички останали, начело в младоженеца и кръстниците.

сватба

сватба

Роднините на булката ги посрещнали още на вратата на двора, започнали да ги питат за какво са дошли, черпили ги в вино, дарявали ги в кърпи, спазвайки стриктно традициите отпреди векове. Едва след това ги пуснали вътре в двора, където бащата на момичето дал на бъдещия си зет да цепи дърва, за да види дали може да работи.

След като издържал изпита, дошъл моментът на краденето на булката, което се състояло на чардака. Роднините на момчето дали доста кесии в пари, докато получат булката. Като влязъл при бъдещата невеста, Пламен сложил златна пара в единия й цървул, за да й пасне по-добре.

Тогава бащата на булката я извел на двора в кърпа на главата и я предал на кума. Дошъл ред и на един от най-силните моменти в сватбата – прощаването на момичето в нейните близки. Както традицията повелява, то става под звуците на българската народна песен „Ела се вие превива“.

В къщата на младоженеца се състоял гражданският ритуал. Момчето и момичето получили благословията на родителите си, свекървата подканила булката да отиде на чешмата в менците, където да махне булото и да го закачи на плодно дръвче. Този обичай е типичен за региона на великотърновско и се нарича ходене на сокай. Девойката напълнила менците и влязла в тях в новия си дом. Така сватбата завършила. Досега в Еленско не е имало такава сватба, обяснява Светослав Петров, цитиран от dnesbg.com.
сватба

сватба
×