Фестивалите, които не бива да изпускате през 2016 г.

фестивали

фестивали
Българите обичаме да се забавляваме и да организираме най-различни събори, на които танцуваме, ядем и пием до насита. Затова решихме да ви представим няколко събития, които ще се проведат тази година.

Изброените фестивали са организирани от Фондация „Наследство в бъдещето“.

Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България, Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и „Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада.

Трите форума ще популяризират и утвърдят българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев. „Нашите събития са символ на обединение и родолюбие, патриотична кауза в името на България. Убедени сме, че здравите корени на българина са в неговата богата духовност, народна култура и родовата памет, в предаването на тези ценности в бъдещето на нацията“, смята Симеон Караколев.

Петото издание на Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе в периода 6 – 8 май 2016 г. край Петропавловкия манастир до град Лясковец. Съборът преплита стопанския и етнокултурен аспект на овцевъдството, като традиционен поминък и включва в себе си изложения на животни, био продукти, техника, различни фермерски състезания, изложения на занаяти, богат фолклорен конкурс, народни борби, кулинарни атракции и др. Фермери от всички краища на България, представители на чуждестранни браншови организации, дипломати и над 2500 участници във фолклорния конкурс, са сред 150 000 посетители в единственото по рода си събитие в Европа през миналата година.

Тази година Фондация „Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Разлог, поставя началото и на една нова традиция: „Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада. Събитието ще е от 17 до 19 юни до Разлог и ще акцентира върху фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. Посетителите на събора ще се насладят на характерния за региона мелодичен двуглас на пиринската песен, на танците на мистичните кукери, на специфичните обреди и обичаи, както и на традиционните за региона ястия и фермерски продукти.

След 9-годишно прекъсване на Роженския събор, миналата година от 17 до 19 традицията бе подновена! Добрата новина за всички, които не са успели да присъстват е, че и тази година събитието ще се проведе. Информацията бе потвърдена от кмета на Смолян – Николай Мелемов, като датите на провеждане остават същите. Със своята 100-годишна история Роженският събор е пазител на традициите и носи духа на българщината. Наследство, в което намираме идентичността си като нация. В него участват фолкорни ансамбли от цялата страна.

Освен всички тези фестивали, Фондация „Наследство в бъдещето“ и община Смолян стартираха и инициативата „Във всяка родопска къща по една гайда“. За да се насърчи интересът към гайдарството, ще бъдат подарени инструменти на деца в неравностойно положение от община Смолян, които искат да свирят. Децата ще получат своите инструменти символично по време на тазгодишния Роженски събор, а гайдарските уроци ще започнат през есента.

Прочетете още:

11 снимки от България, които сякаш са от приказките

Красиви снимки от България, които сякаш са от приказките – част 2

10 невероятно красиви български села, които трябва да посетите

8579762J

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×