Петър Стойчев стана световен шампион по плуване в студени води

Петър Стойчев

Петър Стойчев


Петър Стойчев зарадва цяла България с поредния си успех. Световноизвестният плувец стана световен шампион по плуване в студени води, съобщава БТА.

Българинът грабна златото в дисциплината 400 метра свободен стил. Категорията, в която Стойчев се класира първи, е 40-44 години.

Освен златото, Петър Стойчев грабна и бронз – но на 200 метра плуване. Температурата на водата бе около нула градуса, а на въздуха – минус 11.

Българинът трупа успех след успех в плуването, но и не само. Освен носител на световната купа по плуване маратон в 11 поредни години, Петър Стойчев е и световен шампион по плуване на 25 км в открити води.

Освен със спортните успехи, българинът може да се похвали и с успешна политическа кариера. Той бе министър на физическото възпитание и спорта в служебното правителство на Марин Райков.

Плувецът е първият и единствен българин, поканен и приет в Международната зала на плувната слава (САЩ) – елитарен клуб на най-бележитите спортисти.

Петър Стойчев е избран за най-добър плувец в света в най-мащабното гласуване на сайта на Световната асоциация по плуване в открити води за 2009 г.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.