Начало BG Открития Каква неподозирана тайна крият Родопите?

Каква неподозирана тайна крият Родопите?

от LittleBG
0 Коментар

Свръхчовеци с изключителни възможности са живели в Харамийската дупка (пропастна пещера в Родопите). Това предположение изказва археологът Христина Вълчанова след извършени проучвания това лято в каменистото образувание.

Акцията е била проведена от екип начело с д-р Борислав Бориславов от Археологическия институт към БАН, съобщава „България днес“.

Родопите

Според Вълчанова обитателите на пещерата с дължина 510 м са имали необикновени възможности, които са им помагали да контактуват с божествени същества и да влияят върху живота на обикновените хора.

„Много вероятно е да се докаже, че чрез своите умения са измолвали свише помощ за добруването на хората и Земята“, коментира пред регионални издания Вълчанова.

Харамийската дупка е изключително нестандартна пещера, през която може да се влезе единствено чрез спускане с въже. В пещерата се влиза само с водач и специална екипировка. Това е едно от доказателствата, че каменната пролука не е била използвана за живеене, а по-скоро е имала ролята на светилище, където се е правела връзката между простосмъртните и божествата.

Първото доказателство за хора в Харамийската дупка е около 3300 г. преди Христа.

Археолозите смятат още, че около пещерата има много силно геомагнитно поле, което е било използвано за лечението на болни хора. Традиционно предците ни са избирали такива места за светилище, защото са знаели, че силното геомагнитно поле има добро влияние върху човешкия организъм.

„Резултатите показаха, че на местата, където са изградени кръглите площадки, огнището в центъра и ямата с костите, градиентът на магнитното поле рязко се повишава. Установената положителна магнитна аномалия обяснява защо те са отбелязани с бяло и жълто и е свидетелство за развитата сетивност на хората, изградили светилището. Навярно тези, които са открили природния феномен, са се възползвали от него, като са го превърнали в светилище“, добави още Вълчанова. Тя е дългогодишен служител в Историческия музей в Смолян и продължава да помага по време на изследователски експедиции.

До 1977 г. мястото е известно като две отделни пещери – Харамийска 1 и Харамийска 2, но през 1981 г. започват разкопки начело с Вълчанова и са направени редица разкрития. Открити са керамични фрагменти, оръдия на труда, тъкачески инвентар от късните каменно-медна и бронзова епоха.

Прочетете още:

Не сме само прабългари, славяни и траки – имаме гени от готите!
Българин разкри тайната на Хеопсовата пирамида
Български изследователи: Научно несъстоятелно е да наричаме предците ни траки – това е обида

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност