Коя ракия какво лекува?

ракия

Ракията е естествен враг на всички вируси и бактерии. Огнената напитка успешно се справя и с болките в мускулите.

Раки́я (на сръбски ракија, на румънски ţuică, на унгарски pálinka, на турски rakı, на арабски arak) е традиционна силна алкохолна напитка, приготвяна на Балканите. Първоначално ракията е безцветна, като може да придобие жълтеникав до кафеникав цвят при отлежаване в бъчви или след употребата на различни добавки.
На вкус наподобява италианската грапа, японското саке, руския самогон, мексиканската текила или американското бренди. Приготвя се чрез дестилация на ферментирали плодове. Най-разпространените видове са гроздова и сливова ракия.

Варенето на ракия и пиенето и е традиционно занимание на българина. Самата ракия е влязла във фолклора и обичаите. „Руйно вино“ и „върла ракия“ са традиционните питиета. Тя се пие изстудена през лятото, със стайна температура, или „греяна“ през зимата.

ракия

Вижте коя ракия какво лекува?

Сливова

Този вид ракия е много силна, с натрапчив аромат. Облекчава болките в стомаха, особено ако сте прекалили с тежка или лоша храна. За кратко време разгражда ненужните вещества в организма.

Билкова

Това е една от най-лековитите напитки. Помага срещу болки в гърба. Най-подходяща за масаж е ракията от пелин.

От мед

Медената ракия, особено тази, която съдържа прополис, е безценно лекарство. Съдържа значително по­-малко количество алкохол в сравнение с досега споменатите видове. Много е ефикасна срещу вируси и бактерии.

Гроздова

Чудесна е в борбата срещу зъбобол. Ако ви заболи зъб, пийнете една до две чашки. Това е лека анестезия на засегнатото място.

Мастика

Това е домашна ракия с дълга история, която се подготвя от билката анасон. Полезна е срещу болки в стомаха, но е особено добра и за дихателните органи.

Орехова

Лечебните свойства на орехите са добре известни. Ореховата ракия подсилва корените на косата, регулира нивото на мазнините в кръвта.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.