Начало Made in BG Кисело зеле – вечната храна на българите!

Кисело зеле – вечната храна на българите!

от LittleBG
6 коментара

кисело зеле

Всеки ще потвърди, че традиционната кухня винаги липсва, когато не сме на родна земя. Това правило важи в пълна сила и за нас, българите.

Където и да сме по света, българската кухня ни липсва. Никъде другаде по света не може да опитате невероятния вкус на киселото мляко, което нашите баби правят. Или пък лютеницата и баницата.

Все храни, които са характерни за българския народ и които са ни изключително любими.
 
Някои от традиционните български храни обаче са неповторими на друга територия. Многобройни са твърденията, че киселото зеле става единствено и само в България. Дали от климата, дали заради хората, но вкусът на българското кисело зеле е неповторим и непостижим никъде другаде.
 
Но откъде тръгва тази любов на българина към киселото зеле? И откъде всъщност почти всяко българско семейство знае тайната рецепта за кисело зеле?
 
Отговорите на тези въпроси ще се опитате да ви дадем с този материал! В който ще ви докажем за пореден път, че киселото зеле е вечната храна на българите!
кисело зеле

Какво е киселото зеле?

Киселото зеле е хранителен продукт, получен при ферментацията на пъпките на зелето в специално приготвена саламура, основно под въздействието на лактати. Киселото зеле е нискокалорична храна, богата на витамини (A, B, C и K) и минерални микроелементи. Последните се намират в киселото зеле както благодарение на свойствата на растението, така и заради морската сол, която се употребява при приготвянето на продукта. Поради високата си соленост не се препоръчва на хора, страдащи от бъбречнокаменна болест или хипертония да го консумират в големи количества.

Как се приготвя кисело зеле?

Приготвя се като зелето, нарязано или цяло, се накисне във вода, в която е добавена сол, желателно морска, в съотношение около 40 грама на литър (40 промила). Сместа трябва да престои известно време, при по-големи количества – след известен период да се „преточва“.
Колкото по-голямо е количеството, толкова по-бавен е и процесът на ферментация. При по-ниски температури ферментацията също се забавя. В сместа могат да се добавят допълнителни съставки за овкусяване – ябълки, дюли, цвекло, хрян.
Възможно е също добавянето на царевица (с цел сокът да бъде слабо газиран) или червено зеле (за оцветяване на сока).
кисело зелеПолзи за здравето от киселото зеле

Освен че, е вкусна гарнитура към редица ястия, киселото зеле е отлича добавка към всяка диета. То е богато на диетични фибри, както и значителни нива на витамин А, витамин С, витамин К. Освен това, е добър източник на желязо, мед, манган, натрий, магнезий и калций. Някои от ползите за здравето от киселото зеле включва способността му да подобрява дейността на храносмилателната система, стимулира кръвообращението, предпазва сърцето, осигурява бърза енергия, стимулира имунната система, укрепва костите, намалява нивата на общия холестерол, потиска възпалението, намалява риска от някои видове рак, подобрява зрението и вида на кожата.

Производство на енергия

Високите нива на желязо, намерени в киселото зеле са от изключителна полза за организма по различни начини. Първо, желязото подпомага производството на енергия, тъй като повишава метаболизма и подобрява кръвния поток, а това увеличава притока на кислород към клетките и органите. Увеличеният приток на кръв се дължи на повишаване на броя на червените кръвни клетки (еритроцити), в които желязото е ключов компонент. Високите нива на желязо предотвратяват развитие на анемия (желязонедоимъчна) и свързаните с нея странични ефекти като главоболие, умора, когнитивни нарушения. Киселото зеле съдържа витамин С, а също така и млечна киселина, която, според Държавния университет на Аризона (ASU), допълнително подобрява усвояването на желязото.

кисело зеле

Здраве на храносмилателната система

Зелето е известно с високото си съдържание на фибри, които са ключов елемент в повечето диети. Киселото зеле подпомага движението на храната през чревния канал, премахва запека, подуването на корема, спазмите и намалява газообразуването. Освен на наличието на фибри, тези ефекти се обуславят и от наличните в него пробиотични микроорганизми. В процеса на ферментация на киселото зеле се произвеждат разнообразна популация от живи бактерии (пробиотици). Те допълват „добрите” бактерии в чревния канал и пречат на растежа на „лошите” бактерии. Някои от добрите бактерии, съдържащи се в киселото зеле включват Lactobacillus acidophilus, L. bulgaricus, L. plantarum, L. caret, L. pentoaceticus, L brevis и L. thermophiles. Те стимулират имунната дейност и може да предотвратят диария, причинена от прием на антибиотици. Въпреки това, трябва да се отбележи, че топлината убива тези полезни бактерии и, ако купувате пастьоризирано кисело зеле, няма да може да се възползвате от пробиотичният му ефект.

кисело зеле

Превенция на рак

Въпреки че, все още се извършват редица научни изследвания относно въздействието на киселото зеле (както и всички кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол) върху раковите клетки, наличието на антиоксидантни съединения в него означава, че притежава способността да елиминира свободните радикали в организма, за които се смята, че имат голяма роля в развитието на злокачествени заболявания. Пробиотичните микроорганизми са друг фактор, обуславащ противораковите свойства на киселото зеле.
Освен това, в процеса на ферментация се образуват изотиоцианати, които имат потенциал да потискат растежа на раковите клетки. В киселото зеле са установени и глюкозинолати, които имат способността да активират естествените антиоксидантни ензими в организма, а флавоноидите в него са полезни за защита на стените на артериите от окислително увреждане. В резултат на всичко това, се оказва, че киселото зеле е още по-добро средство за превенция на рак от суровото зеле.

кисело зеле

Здраво сърце

Фибрите, освен че са полезни за храносмилателната система, са важни и за сърцето. Според някои източници, жените трябва да консумират 25 грама дневно, а мъжете се нуждаят от 38 грама фибри дневно. В една чаша кисело зеле се съдържат 4 грама фибри, което е 16 % от дневния прием за жените и 11 % от дневния прием за мъжете. Фибрите притежават способност да се свързват с мазнините и лошия холестерол от стените на кръвоносните съдове и по този начин ги отстраняват от организма. Това означава, че по-малко количество холестерол се абсорбира от кръвта. В резултат, намалява риска от развитие на атеросклероза, инфаркт, инсулт, както и редица други сърдечно-съдови проблеми.

кисело зеле

Бустер на имунната система

В една порция кисело зеле се съдържат около 35 % от препоръчителният дневен прием на витамин С,  който е изключително важен елемент за оптималното функциониране на имунната система. Исторически погледнато, киселото зеле е използвано по време на дълги пътувания, като превенция на скорбут – заболяване, причинено от недостиг на витамин С. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки и увеличава клетъчната регенерация, играе ключова роля в производството на колаген, основополагащ елемент е за почти всяка част на тялото, включително органи, кръвоносни съдове, кожа, коса, мускули и кости.

Намалява възпалението

Освен че, съдържа много витамини и минерали, в киселото зеле се установяват и някои органични съединения, които действат като противовъзпалителни агенти. Фитонутриентните антиоксиданти, съдържащи се в киселото зеле удвояват антивъзпалителния му ефект, намаляват болката и дискомфорта в ставите, мускулите и други области на възпаление.

Стомашна язва

В някои европейски държави, киселото зеле се използва като традиционно средство за третиране на пептична язва. Оказва се, че зелето е отличен източник на специфичен ензим (S-Methylmethionin) или по-известен като витамин U (метилметионин), който е мощен антиоксидант и противовъзпалителен агент. Според някои проучвания, приложението на сок от кисело зеле при пациенти с язва на стомаха, драстично намалява времето за лечение, от 42 дни до около 7-8 дни. Към киселото зеле или неговия сок, може да добавите пресен джинджифил към зелевия сок, за да получите успокояващ ефект и облекчение на киселините.

кисело зеле

Очи и кожа

Киселото зеле е богато на каротин и значително количество витамин А, който е антиоксидант и неутрализира действието на свободните радикали, които са опасни странични продукти на клетъчния метаболизъм, увреждащи здравите клетки. Киселото зеле е свързано с подобряване на здравето на очите, тъй като витамин А намалява риска от развитие на макулна дегенерация и катаракта. Освен това, витамин А помага за поддържане на здравето на кожата, забавя появата на бръчки, премахва петната и като цяло, поддържа кожата млада и добре изглеждаща, благодарение на неутрализиращата дейност срещу свободните радикали.

Здрави кости

Богатата гама от минерали, открити в киселото зеле го правят подходящо средство за здрави кости и превенция на остеопороза. Една чаша кисело зеле съдържа 35 на сто от препоръчителния дневен прием на витамин С и 23 % от този на витамин К. Репутацията на витамин С и витамин К е свързана в голяма степен с ролята си в кръвосъсирването и здравината на съдовете, но те са и от съществено значение за здравината на костите. Изграждането на костите започва с нишки от колаген. Кристали от калций и фосфор се прикрепят към колагена и по този начин се изгражда здрава костна структура, устойчива на леки удари или травматични въздействия. Нищо от това не може да се случи без витамин К, тъй като той има отношение към дейността на протеина остеокалцин, участващ в костната минерализация.
Печели пари през свободното време
6 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност