13 причини да ви липсва България, след като я напуснете

Родопи

Родопи Ася Мишева
13 причини, поради които ще страдате от носталгия, след като напуснете България… Един разказ на една българка, публикуван в matadornetwork.com.

1. Баница с боза

Реално може да не сте яли тази традиционна закуска за българите всеки ден, докато сте били в България, но поради някаква причина, вие със сигурност отчаяно ще жадувате за нея, когато напуснете, а вече няма как да я имате. Когато живях в Лондон, пътувах по час и половина, само за да си купя готови точени кори, с яйца и сирене фета и пластмасова бутилка, която основно прилича на пълна с кафяв, плътен, сладко-кисел, течен хляб – баницата с боза изглежда, че е идеалното успокояващо средство срещу носталгията.

2. По-бавното темпо на живот

Изглежда, че времето е почти спряло в някои области на провинциална България – възрастните хора седят и клюкарстват на една пейка, когато не се занимават с градината или трябва да хранят животните. Радиото все още свири песента на Щурците – „Вкусът на времето”, която е от 1982 г. Никой не бърза да си върши работата и винаги има време за обичайната дрямка от 2 до 4 следобяд. Дори и в София, заетата столица на България, животът не може да се сравнява с повечето трескаво-оживени столични градове.

3. Пътуване до „твоето село”

Да имаш родители или баби и дядовци, които имат село, е благословия, която не се приема само за даденост, след като си тръгнеш от България. Освен че получаваш само обичайният, пълен до горе багажник със свежи салати, картофи, плодове, месо и яйца, но също така си имаш собствено място, на което можеш да избягаш от безумния, градски живот.  Твоето село е мястото, на което си прекарал повечето си  ученически, летни ваканции и винаги ще ти носи сладки, детски спомени, като например, да тичаш наоколо, яздейки пръчка, да се катериш по дърветата, за да ядяш джанки или как играеш с приятели на криеница.4. Купони до след изгрев слънце

Как ми липсват хубавите, български купони, които завършват с шкембе чорба или пица с бира за закуска, съпроводени от нови и стари приятели, с които сте се забавлявали предишната вечер.  Нашите партита започваха към един часа, преди обяд  и продължават до изгрев слънце или след това.  Правим го на смени – има питиета преди партито, по време и след партито, когато всички  се чувстват пияни – гладни и приказливи.  Наистина ми липсваше българският, нощен живот, когато живях в Англия, където веселбата завършва с тичане за последния влак. Само около час  след полунощ.

5. Родопите

Когато напускате България, напускате и нейните загадъчни и пленителни планини, особено Родопите. Някои от най-чистите райони на Балканите се намират в Родопите, а ние българите сме изключително горди с това. Едно скорошно интервю, направено от Нова телевизия, показа 87-годишна родопска двойка, която призна, че все още правят секс, по няколко пъти на седмица, в продължение на 72 години. Няма нужда от допълнително реклама, за магията на този регион.

6. Да имаш огромно място за живеене

Не само тревата, но и наемите са „зелени от другата страна”. Когато се преместите в чужбина, нека бъдем честни – обикновено можете да си позволите един малък коридор, който се представя за стая. Протягайки ръце, можете да докоснете страничните стени на новото си гнездо. Вашата нова квартира ще бъде около 1/3 от  размера на българските стаи, а от горе на всичко, вътре може да е напъхана и баня. Изпускането на сапун, докато си вземате душ, може да бъде истинско предизвикателство –  ако нямате място да се наведете, вие ще трябва да вземете хлъзгавият сапун с краката си. Като българка, аз не мога да толерирам  това да нямам собствено място за живеене, което да е достатъчно голямо. Съветските блокове и къщи може да са сиви и грозни външно, но поне отвътре са просторни.

7. Лактобацилус булгарикус

Благодарение на тази бактерия, която е открита от български учен, ние можем да се насладим на киселото мляко. Когато напуснете България, със сигурност ще ви липсва автентичния, кисел вкус на млякото. Ето за това ние не го наричаме йогурт, а го наричаме „кисело мляко”. Извинявайте много, скъпи гърци, но но вашият йогурт не може да се сравнява с нашето кисело мляко. Дори в Япония, където българското кисело мляко е номер едно, вкусът на млякото е по-сладък и кремообразен, отколкото е обичайно.

8. Българската красота

Колкото и да съм любопитна към момчетата от различни култури и раси, не мога да отрека, че най-секси могат да бъдат единствено българските мъже, особено тези с изваяни тела, светла кожа, плътна и тъмна коса и безумно сладка усмивка. Дори МТV признава българският тенисист Григор Димитров за един от 10-те най-секси мъже. Българските жени имат дори още по-голямо признание, когато става въпрос за сексапил и красота. Един мой приятел, българин, веднъж ги описа ето така: „Всяка втора жена, която се разхожда по улиците, прилича на модел – висока, слаба и красива.”9. Кирилицата

Противно на общите, невежи убеждения, кирилицата не произхожда от Русия. Тя е откритие на българите, през първата българска държава и ние, българите се гордеем с този факт. Освен ако не отидете в една от 12-те държави, където кирилицата е национален език, то на вас определено ще ви липсва да имате възможността да четете и пишете на собствената си азбука.

10. Да имате четири сезона

Разбира се, България не е единствената държава с четири сезона. Но има много държави, които нямат снежна зима и горещо лято или са твърде мъгливи, с недостиг на слънчева светлина, като Англия. Повечето българи биха се депресирали в Англия, където средно има само 58 слънчеви дни в годината. България предлага 230 до 300 слънчеви дни от 365 дни. Определено ще ви липсва възможността да карате ски през зимата и да получавате слънчев загар през лятото на Черно море.

11. Семейна вечеря на Бъдни вечер

Семейната вечеря на Бъдни вечер – това е времето от годината, когато е депресиращо да бъдеш далече от семейство и роднини, да ядеш готова храна, докато те си правят истински пир. Зелеви и лозови листа, домашно приготвен хляб, тиквена баница с хартиени късмети в нея, сушени, червени чушки, пълнени с боб и кисели зеленчуци – всеки българин би искал да има такава чиния пред себе си, докато чака да дойде Коледа.

12. Хорото

Ах, танцуването в непостоянен ритъм, докато изпотени се държите за ръце, с приятели и непознати, в кръг – това не само че ще ви изгори калориите от изядената баницата с боза, но и ви създава усещане за единност – нещо, което не може да се усети другаде. След като напуснете България, не е задължително да ви липсва хорото, защото в чужбина има толкова много българи, че ще има достатъчно поводи да се събирате и да играете хоро.

13. Изразяване на истински емоции

Изразяването на истинските чувства е прието и добре толерирано в България. Ако харесате някого, спокойно можете да го покажете открито като бъдете спокойни, разговорливи и ентусиазирани, все едно вече сте стари приятели. Когато се чувствате ядосани, можете спокойно да мрънкате, да нервничите, да въздишате, да правите ядосани физиономии или да влезете в спор. Не трябва да се усмихвате на хора, които мразите, с изключение на зли усмивки. В някои страни, да показвате емоция може да се счита за грубост, но не и тук.Прочетете още:

13 неща, които само родените в България могат да разберат!

11 гледки от България, които не може да видите никъде другаде!

10 невероятно красиви български села, които трябва да посетите

11 снимки от България, които сякаш са от приказките

Красиви снимки от България, които сякаш са от приказките
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.