Начало Новини Как да разберем какво ни вещае годината на Бъдни вечер?

Как да разберем какво ни вещае годината на Бъдни вечер?

1 Коментар
esteto.bg

Традициите на Бъдни вечер могат да ни помогнат да надникнем за развоя на събитията през предстоящата година. В приготовленията, ритуалите и ястията са заложени всякакви възможности за гадание и предсказание за идните 365 дни. Те ни дават възможност да разберем, какво ще бъде здравето и късмета ни за напред.

У нас на Бъдни вечер на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия като сарми, питка, тиквеник, боб, пълнени чушки, ошав, мед, туршия, орехи, чесън и плодове. Ястията за постни, защото 24 декември е последния ден от 40-дневните коледни пости.

Преди да се седне на масата, най-възрастният мъж от семейството прекадява цялата къща с тамян, за да изгони злите сили. После прочита молитвата „Отче наш“ и след това всички сядат да се хранят.

Ако в семейството няма мъж, ритуалът се изпълнява от най-възрастната жена. Старейшината на дома може да разпредели четенето на молитвите и на по-млади, по избор.

След това се разчупва обредният хляб, като първото парче се оставя за Бог и починалите, второто за къщата, а останалите се разпределят според реда на възрастта в семейството. По традиция в питката се слага паричка и на когото се падне, той ще има късмет през следващата годината.

Ако паричката е в парчето, отредено за къщата, годината ще е много добра за всички.

На Бъдни вечер всеки си избира по три ореха и ги разчупва. Ако орехите са бели и едри, то човекът ще е здрав през годината.

След вечерята масата не се вдига, защото се счита, че Господ ще дойде да вечеря.

Има вярвания, че неженените и неомъжени мъже и жени могат да разберат името на бъдещия си съпруг/съпруга. За целта те трябва да станат незабелязано от масата и да подслушат разговорите на съседи или приятели, първото мъжко или женско име, което чуят ще е името на бъдещия им жених/жена.

Девойките, които все още не са омъжени, не могат да месят обредния хляб, защото се вярва, че ако през годината се оженят ще изнесат плодородието от къщата.

armageddonsports.com
1 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност