Как да разберем какво ни вещае годината на Бъдни вечер?

bginfonet1(1)
Традициите на Бъдни вечер могат да ни помогнат да надникнем за развоя на събитията през предстоящата година. В приготовленията, ритуалите и ястията са заложени всякакви възможности за гадание и предсказание за идните 365 дни. Те ни дават възможност да разберем, какво ще бъде здравето и късмета ни за напред.

У нас на Бъдни вечер на трапезата се слагат нечетен брой постни ястия като сарми, питка, тиквеник, боб, пълнени чушки, ошав, мед, туршия, орехи, чесън и плодове. Ястията за постни, защото 24 декември е последния ден от 40-дневните коледни пости.

Преди да се седне на масата, най-възрастният мъж от семейството прекадява цялата къща с тамян, за да изгони злите сили. После прочита молитвата „Отче наш“ и след това всички сядат да се хранят.

Ако в семейството няма мъж, ритуалът се изпълнява от най-възрастната жена. Старейшината на дома може да разпредели четенето на молитвите и на по-млади, по избор.


След това се разчупва обредният хляб, като първото парче се оставя за Бог и починалите, второто за къщата, а останалите се разпределят според реда на възрастта в семейството. По традиция в питката се слага паричка и на когото се падне, той ще има късмет през следващата годината.

Ако паричката е в парчето, отредено за къщата, годината ще е много добра за всички.

На Бъдни вечер всеки си избира по три ореха и ги разчупва. Ако орехите са бели и едри, то човекът ще е здрав през годината.

След вечерята масата не се вдига, защото се счита, че Господ ще дойде да вечеря.

Има вярвания, че неженените и неомъжени мъже и жени могат да разберат името на бъдещия си съпруг/съпруга. За целта те трябва да станат незабелязано от масата и да подслушат разговорите на съседи или приятели, първото мъжко или женско име, което чуят ще е името на бъдещия им жених/жена.

Девойките, които все още не са омъжени не могат да месят обредния хляб, защото се вярва, че ако през годината се оженят ще изнесат плодородието от къщата.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.