Иди, учи и се върни

Иди, учи и се върни
„Иди, учи и се върни“ – така са нарекли новоучредения си стипендиантски фонд младите родолюбиви българи от сдружение „Тук-там“. Фондът е създаден с идеята да подкрепя млади мотивирани наши сънародници, които искат да продължат образованието си в чужд университет и след това да се върнат да работят в България.

Освен финансовата подкрепа и възможността да получат образование в чуждестранен университет, одобрените кандидати ще бъдат подкрепяни от „Тук-Там“ в бъдещото им професионално развитие, ще бъдат популяризирани сред контактите на организацията и ще станат част от общността на млади професионалисти с опит или образование в чужбина.

През 2016/2017 г. в пилотната фаза на проекта „Иди, учи и се върни“ организацията ще даде две стипендии на обща стойност 10 хиляди лева за образователна степен магистър. Крайният срок за кандидатстване е 17 юни, а пълните условия могат да се видят на страницата на фонда http://fund.tuk-tam.bg/ и на Фейсбук страницата на „Тук-там“ https://www.facebook.com/tuktam/.

Средствата за стипендията са събрани от индивидуални дарители, сред които са изпълнителни директори на някои от най-големите компании в България. Посолството на САЩ в София пък подкрепя финансово комуникационната кампания на фонда. Ако проектът бъде успешен в пилотната си фаза, от „Тук-там“ планират да увеличават броя на стипендиантите с всяко следващо издание.

„Тук-там“ – социалната среда на младите българи зад граница

От 8 години години „Тук-там“, сдружението на младите българи с опит и образование в чужбина, които вярват в България, събира около себе си общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи млади сънародници с опит от цял свят.

Сдружението насърчава млади студенти и ученици в България да придобият опит в чужбина и да го използват за България, като им предоставя информация и възможности за обучение зад граница. То развива общности от студенти и професионалисти зад граница, които са ангажирани с България, като промотират нашата култура и традиции, инвестират в България или се информират за възможностите за реализация и прилагане на знанията от чужбина обратно в родината.

Чрез своите представителства в чужбина българските общности около „Тук-там“ в Лондон, Копенхаген, Ню Йорк, Берлин и Брюксел организират проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост.

„Тук-там“ създава социална среда за студенти и професионалисти, които са се завърнали в България, като им помага да се адаптират и изградят социална и професионална среда, да открият своята кариера в България и ги мотивира да останат.

„Вярваме, че положителната промяна в България зависи от нас самите и можем да я постигнем, като почерпим опит от чужбина“, каза Пламена Тодорова, член на борда на „Тук-там“.  „Създадохме фонда в унисон с визията на организацията ни да направим България едно още по-хубаво място за живеене.“

Иди, учи и се върниДа носиш искрата на промяната

„Много е важно хората, които ще изберем да бъдат финансирани от фонда „Иди, учи и се върни“, да са участвали като доброволци за различни каузи, да са мотивирани, да покажат характер. Затова на втория кръг в кратко видео за минутка-две ще трябва да разкажат как виждат бъдещето си в България, след като учат навън и се върнат. Искаме да видим в тези хора искрата“, уточнява младата дама.

„Младите българи, на които предстои да извървят този път, не знаят, че притежават всичко необходимо вътре в себе си – коментира Пламена, която също е живяла и учила в чужбина и се е върнала. – Ние, българите сме страхотни хора и имаме от всичко по много – и наследство, и култура, и умения, и знания, и таланти в много по-висок процент в сравнение с други нации. Но тъй като се фокусираме прекалено много върху негативните неща, не може да видим хубавото и не го ценим. Трябва да се промени този фокус върху негативното. Все повече млади хора се връщат, работят, развиват проекти. Вижте какво става в София, та това е супер европейски град! Когато започнем да ценим това, което имаме, ще започнем да го комуникираме адекватно с външния свят. И аз изключително много вярвам в личния пример!“, казва Пламена.

Другото, с което трябва да се простят българите според Пламена, е навикът да се говори много, без да се върши работа. „И тъй като вярвам силно в личния пример, в един момент си казах, ето, има толкова много неща, които не ми харесват в България – запрятам ръкави и отивам и работя по тях“, коментира младата дама.

Когато учат в други страни, българите не само усвояват професионалните умения и знанията от университета, а живеят в една друга културна среда, което е много важно, подчертава младата дама.

„Известно е, че културата е контекстът, почвата, върху която всички ние или израстваме и цъфтим, или увяхваме. Хубаво е човек да се докосне до една друга култура, да види един различен начин на правене на нещата, и да пренесе у нас само това, което му харесва. Така се случва процесът на обогатяване.

От Дания, където следвах, взех много неща, които ми харесват, например липсата на йерархия. Влизаш в една фирма и всички врати на шефовете са отворени. Когато има проблем, всички сядат около една кръгла маса и го решават заедно. А когато работим заедно за нещо, ние заедно създаваме по-хубавия свят. Ние, българите, сме прекалено големи индивидуалисти и сме възпитавани да мислим, че трябва да успяваме сами. Не, успехът е групово усилие“, коментира Пламена.

„Ученето сред чужда културна среда възпитава и нагласи за работа в екип от хора от различни националности, с различни култури и навици. Този неформален начин също обогатява много, защото виждаш много работещи позитивни модели, от които можеш да вземеш най-добрите“, допълва дамата.

Приятелите й, които са учили в чужбина, споделят, че много по-ценно им е било да се научат на самодисциплина, на отговорност, на целеустременост и да изградят характер, отколкото самото образование в университета. Защото, погледнато реално, учебното съдържание се събира в 30 до 50 книги за цялото следване. Много по-ценни са дискусиите, взаимодействията с колеги, с професори, с хора, които са успели в живота и като личности, и като изградени характери. „Това, което можеш да вземеш от тях като менторство, вдъхновение и подкрепа, е „валутата“ на Generation Y („Поколението Y), казва Пламена.

Самата Пламена е един от тези вдъхновяващи примери, които търси чрез участието си в сдружението „Тук-там“. Завършва магистратура по корпоративни комуникации с профил маркетинг в бизнес училището в Орхус, втория по големина град в Дания. За 8 години в чужбина живее, учи и работи в общо 8 държави на два континента – Холандия, Дания, Испания, Португалия, Словакия, Германия, Шри Ланка и България. Работила е и в 8 много различни индустрии, като най-дълго време се е задържала в областта на предприемачеството и venture capital – света на рисковите капитали, в който институции или отделни хора инвестират в стартиращи компании.

За Дания заминава с един куфар, без да е прекрачвала преди това дори границата с Румъния. „Да, трудно е в началото, а и после. Отиваш с една култура, знания, умения и навици, които са абсолютно ирелевантни в този друг свят, и се учиш да живееш по друг начин, а това добавя нова перспектива към твоята идентичност и обогатява страшно много“, споделя Пламена.

От 15 години тя се занимава и с доброволчество в Червения кръст, участва и в други организации, като най-ценно е членуването й в AIESEC – най-голямата студентска организация в света, която функционира по модела на голяма компания, с основна цел е да развива лидерския потенциал у младите хора.

Пламена споделя, че напоследък се специализира в дигиталния маркетинг и стратегиите и много си обича работата. Миналата година обаче решава да смени света на рисковия капитал с живот в една неправителствена организация – обучителен център за личностно развитие към известната международна фондация „Олде Вехте“.

„Там живях една година и също ми се случиха много страхотни неща. Например успях да свържа дългогодишната си страст да работя за каузи и идеи с професията си. Всъщност реших знанията си от маркетинга да смеся с каузите и да направя бавна трансформация към социално предприемачество. Така си намерих абсолютното призвание“, споделя Пламена.

Тя членува в сдружение „Тук-там“ от 2013 г., когато е част от Копенхагенския екип. На въпроса защо се е върнала в България отговаря: „Първо изпитвах вътрешната нужда да си прекарвам времето тук и, второ, бях в командировка в Българска хранителна банка, тук по стара традиция доброволствах и комуникирах основно с хората от „Тук-там“ в София. Беше страхотно. Казаха ми да кандидатствам за новия борд на сдружението ни, избраха ме и така от декември съм тук. Първото, което ме кара да остана в България, са вдъхновяващите хора, с които работя, и възможността да се разгърна, като правя много смислени неща за страхотната кауза“, вълнува се Пламена.

„Мечтата ми е чрез тази статия за ползите от образованието в чужбина заедно с вас да разгърнем кампания. Да отворим диалог и да разкажем историите на хората като мен, които са били в чужбина и са избрали да се върнат в България. Каним всички, които са учили и работили навън и са се върнали, да споделят във фейсбук или инстаграм профилите си свои снимки заедно с личните си истории. Да отговорят на своето голямо „защо?“ – какво ги е подтикнало да се върнат. И да използват хаштага #защосевърнах, за да се съберем всички заедно на едно място. Идеята е тази кампания да стане вирусна и да покажем добрия пример на всички с вдъхновяващите истории на млади българи“, призовава Пламена Тодорова.

Едновременно с това екипът на „Тук-там“ ще публикува в инстаграм канала си снимки и истории на млади успешни българи, с личната им мотивация да се върнат в България, и със същия хаштаг #защосевърнах.

„Искаме да покажем добрите новини – колко много са хората, които се връщат! Защото те наистина са много, уверявам ви! Проблемът е, че тъй като не знаят един за друг, си мислят, че са единици. А нашата сила е в обединението. Ако тия хора се съберат и обединят, нещата коренно ще се променят в България! Усещам как се заражда една нова енергия. Хората тук са мили и добри, но просто са много изстрадали, защото не знаят как по друг начин да живеят. И ако донесем най-доброто от другото ноу-хау и го приложим в нашите условия, България коренно ще се промени“, вярва Пламена Тодорова.

kayseri escort Ümraniye escort ümraniye escort Ataşehir escort Kartal escort Kartal escort
istanbul escort freeporn escort bayan Şişli Escort ataköy escort