Европа иска шопска салата без биволско сърце!

биволско сърце
Родните домати са известни по цял свят със сладкия си вкус и невероятни качества. Всеки чужденец ще признае, че няма нищо по-хубаво от една шопска салата с червен български домат.

Само че явно европейците ни завидяха за местните зеленчуци, които се произвеждат на родна земя. И са решили да ги забранят. И по-конкретно – розовият домат „Биволско сърце“.

Тази новина се прокрадна тези дни из родните зеленчукопроизводители и създаде притеснение у тях.

През май 2013 г. Европейската комисия (ЕК) предлага за обсъждане проект на Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал. За наше щастие обаче, въпросният регламент бе отхвърлен с огромно мнозинство от ЕП през март 2014 г. 

Така и от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) потвърдиха, че „няма и не съществува регламент на ЕК, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат „Биволско сърце“.  Няма и съществуващ проект на регламент, който да забранява това производство.
От земеделското министерство припомня, че проектът е оттеглен от ЕК на 07/03/2015 г. Дори и в този проект на регламент не се съдържат разпоредби, които да забраняват достъпа до пазара на български зеленчуци, които са от семена, непреминали процедура за сертификация.

Текст в проекта от 2013 г. изрично е посочвал, че не съществува забрана за размяна на семена между лица, които не спадат към професионална категория по отношение на извършване на дейности с посевен и посадъчен материал.

В допълнение този проект на регламент е предвиждал облекчения за непрофесионалните оператори.

Също така документът е давал допълнителни облекчения на производителите на домат от сорта „Биволско сърце“. Проектът на регламент не в включен в Работната програма на Европейската комисия за 2016 г., като няма инициатива да бъде включен и за 2017 г., успокояват още от МЗХ.

Така че – без паника! Ще си ядем шопската салата с биволско сърце без проблем и днес!
шопска салата

домати и краставици

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.