Българчета спечелиха 4 медала по астрономия на Международна олимпиада

mon.bg

mon.bgЕдин златен, два сребърни и един бронзов медал спечели българският отбор на ХХ юбилейна Международна олимпиада по астрономия, която се проведе от 15 до 23 октомври 2015 г. в град Казан, Русия, съобщават от Министерството на образованието.

Стефан Иванов в IX клас от Природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас спечели златен медал и специален диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата.

Георги Александров в IX клас от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ завоюва сребърен медал.

Бойко Борисов в IX клас от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ също спечели сребърен медал.

Петър Димитров в IX клас от Национална природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София  беше отличен с бронзов медал.

Домакин на олимпиадата бе Казанският федерален университет.

Събитието се проведе в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен. Ръководители на отбора са Ева Божурава от Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ – Варна, и Йоанна Кокотанекова от Астрономическа обсерватория при Младежки център в град Хасково.

Заслуги за подготовката на участниците имат Никола Каравасилев от Физически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Захари Дончев от Институт по астрономия на БАН, Даниела Иванова – учител в Математическа гимназия „Баба Тонка“ – Русе.

Отборът се връща днес, 23 октомври 2015 г., в 22.00 ч. с полет от Москва на Терминал 2.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.