Начало Българи юнаци Елена Тилова – фотографът, който докосва българските традиции!

Елена Тилова – фотографът, който докосва българските традиции!

3 коментара

Чавдар Чернев, Андрей Андреев, Ивайло Маджаров, Емил Рашковски, Албена Маркова, Пламен Андреев, Асен Великов, Ивайло Петров, Емилиян Евдокимов, Милен Добрев,  Петър Тодоров, Ася Мишева, Кирил Кръстев, T&K Photography, Румен Зографов, Доротея Ангелова-Бакалова, Симеон Симеонов, Елина Нинова, Радослав Първанов, Димитър Табаков, Станимир Тодоров, Иван Панкев, Ивайло Атанасов, Sixth Sense Photography – това са интервютата ни с талантливите фотографи и техните невероятни снимки от България.

Сега ще ви запознаем и с Елена Тилова. Тя е 36 години и живее в Стара Загора. По професия е биолог и работи в природозащитната организация „Зелени Балкани„.

„Опазването на българската природа ми е и професия и призвание. Смятам, че тя е основният ресурс на страната ни и предпоставка за нейния просперитет – нещо, за което всички трябва да се грижим и е от общонационален интерес“, признава Елена.

„Освен това, ме интересуват и българските традиции. Считам, че е върховен приоритет е опазването на всяка една песен, на носиите, накитите, песните, обичаите, на всичко това, което ни свързва с миналото и предците ни. Това са нишки, които веднъж загубени, никога не могат да бъдат възстановени… Не и в същия вид…“, споделя ни Елена.

Разкрива още, че за нея фотографията е хоби отскоро, което й носи истинска радост. През последните 2 г. активно посещава фестивали, събори и събития, на които се запознава с много самодейци, гайдари, членове на клубове за исторически възстановки. Идеята й е чрез снимките заедно да съприживее емоцията и вълнението от красотата на българските народни традиции и фолклор… И така да популяризира българщината между сънародниците ни и по света…

„Надявам се, повече хора – от България и чужбина, да се докоснат до магията на традициите ни и се приобщят към българските духовни ценности!“, казва още Елена.

Ето какво сподели пред LittleBG Елена Тилова за страстта му към фотографията, за България и…

Откога се занимавате с фотография, как се запалихте?

Винаги съм харесвала фотографията, но снимам от 2 г. Всичко започна „на шега“. Тъй като много харесвам кукери, снимах на първия фестивал, на който отидох, защото цветовете, костюмите, лицата, емоциите са твърде много, за да бъдат възприети и запомнени. Оказа се, че снимките вършат чудесна работа за това. Нещо повече, те помогнаха и други хора да се докоснат до същата емоция, което мултиплицира ефекта от моето посещението на събитието!

Кога и какво обичате да снимате?

Обичам да снимам кукери, хора в народни носии, исторически възстановки и други събития, които отразяват народните ни традиции и съхранения български дух. Обичам да снимам и деца и стари хора.

Къде обичате да снимате в България?

Навсякъде, където човек има досег с истинския български дух

Любимата ви снимка, заснета в България…

Не мога да определя такава. Има уникални кадри, както на професионални фотографи, така и на хора, снимащи с мобилните си телефони. Най-важното във фотографията е да уловиш мига, пречупен през своята уникална и различна гледна точка…

Какво мечтаете да снимате (в България)?

Мечтата ми е да направя обиколка сред най-отдалечените и малки селца, където да се срещам и да отсядам при възрастни хора, да снимам тях, домовете им, ежедневнието им, да се ровим заедно в скриновете им и старите ракли, да мога да снимам ръкоделията или носиите им. Тези хора са истински пазители на българските ценности и дух. Това са неща, които скоро ще изчезнат и колкото повече от тях бъдат запечатани, толкова по-добре…

Ето и снимки на Елена Тилова:

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Elena Tilova

Още снимки на Елена Тилова може да разгледате във Фейсбук страницата й.

armageddonsports.com
3 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност