Начало Българи юнаци Иван Панкев и грабващите изгреви и залези

Иван Панкев и грабващите изгреви и залези

9 коментара

ivanpankev.photography

ivanpankev.photography
Срещнахме ви с Чавдар Чернев, Андрей Андреев, Ивайло Маджаров, Емил Рашковски, Албена Маркова, Пламен Андреев, Асен Великов, Ивайло Петров, Емилиян Евдокимов, Милен Добрев,  Петър Тодоров, Ася Мишева, Кирил Кръстев, T&K Photography, Румен Зографов, Доротея Ангелова-Бакалова, Симеон Симеонов, Елина Нинова, Радослав Първанов, Димитър Табаков, Станимир Тодоров и техните невероятни снимки от България.

Сега ще ви запознаем и с Иван Панкев. Той е на 34 г., пътешественик и фотограф. В последните няколко години е имал възможността да предприеме доста пътешествия из близки и далечни места, включително 9 месеца из Южна Америка и 6 месеца на стоп из Азия, но където и да се намира, много скоро му домъчнява за родните планини – мястото, където обича да прекарва свободното си време, без значение от сезона.

Признава, че обича да посещава нови места – било за трекинг, къпане в морета, океани, реки или езера, разглеждане на археологически или културни забележителности… с други думи – обича да преоткрива (за себе си) непознатото и винаги го прави с фотоапарат в ръка. И споделя – „Фотографията е моят опит да покажа как аз виждам света през моите (контактни) лещи.“

Ето какво сподели пред LittleBG за страстта му към фотографията, за България и…

ivanpankev.photography

заслон Руен, ivanpankev.photography

Откога се занимавате с фотография, как се запалихте?

Преди около 6-7 години започнах по-сериозно и редовно да ходя на планина и да пътувам по света и у нас. Това напълно естествено породи желанието да запечататвам красотите на местата, които посещавах, за да мога след това да ги споделя с повече хора. С развитието на фотографските ми умения се засили и стремежът ми към по-далечни и непопулярни места в търсене на идеалния кадър и постепенно фотографията се превърна в движещата сила на множество дълги и тежки преходи и пътешествия.

Кога и какво обичате да снимате?

Моята страст е пейзажната и травъл фотографията, като най-предпочитаният ми обект са планините. Грабващи са изгревите и залезите, драматичните облаци, вещаещи буря. Що се отнася до кога – по всяко време. Харесвам всички сезони – пролетта е свежа, зелена, дори пустините получават краткотрайна зелена окраска и се изпълват с живот; лятото е с дълги топли дни, пълни с неограничени възможности; есента е меланхоличен сезон, но пък дърветата се оцветяват в красиви багри; зимата предоставя уединение дори на места, където иначе е пълно с туристи, а снегът създава усещане за чистота – сякаш едва след като той е изтрил всичко, напролет то може да започне от начало. И все пак за мен лично, както си личи от снимките ми, най-ползотворният сезон е зимата.

Къде обичате да снимате в България?

Най-често пред обектива ми се изпречват прелестите на Централен Балкан. Едно любимо мое място, включващо най-високата и красива (според мен) част на Стара планина – гъсти гори, алпийски върхове, високи водопади, билни хижи, динамично време… Освен това разнообразието от маршрути го прави подходящо за всички сезони, а има и голямото предимство да е лесно достъпно с обществен транспорт. Пирин ме привлича със своите стръмни каменисти върхове и многобройни бистри езера, Рила – със своите необятност и разнообразие, а Витоша – с близостта си и обширната панорама към София.

Любимата ви снимка, заснета в България…

Трудно ми е да определя като любима само една моя снимка. Природата ни е изключително красива и многократно съм имал късмета да бъда на правилното място в точното време. Ако все пак някои кадри са ми по-мили от други, това се дължи главно на емоционалния заряд, който те носят, на историята зад тяхното заснемане. Като например, залезът на полузатрупания от сняг заслон Руен – малка постройка, без нито едно легло, в която пренощувахме 20 души приятели – един на пейка, друг на стол, кой на масата, кой под нея. С други думи – изкарахме много романтичен 14-ти февруари.

Какво мечтаете да снимате (в България)?

България е сравнително малка страна, а аз доста съм я обикалял, за да „мечтая“ да снимам дадено място тук. Ще си призная обаче, че по една или друга причина на Родопите определено не съм отделил достатъчно време и внимание. Пропуск, който ще се постарая да поправя.

Ето снимки на Иван Панкев:

ivanpankev.photography

хижа Иван Вазов, ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

Кончето, ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

връх Кипена, ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

Райското пръскало, ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

Старопланински залез, ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

река Ерма, ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

Изгрев на връх Мусала, ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

яз. Батак, ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

ivanpankev.photography

Още снимки на Иван Панкев може да видите на сайта му – www.ivanpankev.com, както и на Фейсбук страницата му https://www.facebook.com/ivanpankev.photography/.

armageddonsports.com
9 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност