Начало Българи юнаци Радослав Първанов – габровецът, който снима българския дух

Радослав Първанов – габровецът, който снима българския дух

0 Коментар

Radoslav Parvanov Photography

Фотографи, влюбени в Малка България – срещнахме ви с Чавдар Чернев, Андрей Андреев, Ивайло Маджаров, Емил Рашковски, Албена Маркова, Пламен Андреев, Асен Великов, Ивайло Петров, Емилиян Евдокимов, Милен Добрев,  Петър Тодоров, Ася Мишева, Кирил Кръстев, T&K Photography, Румен Зографов, Доротея Ангелова-Бакалова, Симеон Симеонов, Елина Нинова и техните невероятни снимки от България.
Сега ще ви запознаем и с Радослав Първанов. Той е професионален български фотограф, автор и съавтор на редица проекти, свързани с България. И въпреки че е само на 23 г., вече има редици награди, като негови снимки са публикувани в издания като публикувани National Geographic и Economist. Радослав Първанов живее в родния си град Габрово.

Ето какво споделя пред LittleBG Радослав Първанов за страстта му към фотографията, за България и…
Откога се занимавате с фотография, как се запалихте?

Снимам от 2010 г. Запалих се от моя добър приятел Никола Михов, с на когото помагах за проекта му Forget Your Past. После в работата ми за уеб сайтове с културна насоченост и отразяването на културни събития, учил съм се и съм работил заедно с Бончук Андонов – най-добрия български спортен фотограф. И така започна всичко, вече имах собствен фотоапарат. Няколко курса и много практика и уроци, та до ден днешен. Продължавам да се уча и се старая постоянно да усъвършенствам способностите си.

Кога и какво обичате да снимате?

Снимам във всяка свободна минута, следвам плановете си, колкото и да ми е трудно и колкото и да е различна средата, в която общувам (моята месторабота). Много обичам репортажната фотография – именно с нея започнах.

Обичам да се връщам отново и отново на местата, които ме вдъхновяват. Обичам изоставените сгради, обичам и историческите възстановки. Любими за снимки са ми местата с историческа стойност и кътчета, малко познати на хората. Обичам да опознавам нови места, най-вече в България, защото обичам моята родина страшно много.

Къде обичате да снимате в България?

Хората, които ме познават добре, биха се засмели, понеже знаят прекрасно отговора на този въпрос. За читателите ще отговоря – това е Паметникът на свободата на връх „Свети Никола”.

Обичам Родопите, там, където съм роден – Стара Планина. Често обикалям да снимам старите запазени архитектурни шедьоври в големите градове. Спортните събития, на сърце ми е и нощната фотография и играта със светлина. Разбира се, като човек, който е от голяма част екстремна личност – често снимам необикновени неща.

Любимата ви снимка, заснета в България…

Разбира се, това не е една снимка. Това са снимка от Дяволския мост край Ардино, кадър от спектакъла „Звук и светлина” във Велико Търново, панорама от Шипка, кадър от Стария Пловдив и разбира се, много от момичетата с носии, които снимам в моя нов проект.

През 2014 г. направих снимки в Стария Пловдив на момиче в носия. 2 г. по-късно вече работя по фотопроект. Идеята ми е да покажа на света колко красиви са българските жени, колко пищни са нашите носии и колко история се крие в градовете и селата ни. Имам желанието да покажа места с историческо и културно значение в България под формата на този фотопроект. Планирам през 2017 г. да мога да организирам изложба, издаването на албум и може би, още нещо.

Правя го от любов към България, правя го от любов към традицията и родното. Финансирам и организирам всичко сам, старая се всичко да бъде максимално стройно организирано и да бъде винаги сполучливо. Към ден днешен съм снимал в Пловдив, Велико Търново, Копривщица, София, Петрич, Мелник, Етъра, Перник, Жеравна, Царевец, Шипка, Смолян и др. Предстои ми да посетя и снимам момичета на още места с културно и историческо значение в България.

Какво мечтаете да снимате (в България)?

В България мечтая да снимам всички най-високи върхове в планините. Всички кътчета, в които има добре запазена възрожденска архитектура села като Боженци и Жеравна, например. Обичаи, които са запазени и до днес и будят особени чувства у всеки един от нас.

Извън родината ми мечтая за историческите столици на големите държави и империи от миналото. Набелязал съм си много природни забележителности. Може би най-много бленувам да снимам императорските градини на Япония с разцъфналите бели вишни.

Ето и снимки на Радослав Първанов:
Шипка

Radoslav Parvanov Photography

ШипкаRadoslav Parvanov Photography

Бузлуджа

Radoslav Parvanov Photography

Ардино, Дяволския мост

Radoslav Parvanov Photography

Трикорабната базилика – храмът „Успение Богородично“, Габрово

Radoslav Parvanov Photography

Зима

Radoslav Parvanov Photography

Габрово

Radoslav Parvanov Photography

3D Mapping в Дряново на моста

Radoslav Parvanov Photography
Radoslav Parvanov Photography

 

Radoslav Parvanov Photography

 

Radoslav Parvanov Photography

 

Radoslav Parvanov Photography

Българка на Соколски манастир

Radoslav Parvanov Photography

Никол от Габрово

Radoslav Parvanov Photography

Radoslav Parvanov Photography
Още снимки на Радослав Първанов може да видите на Фейсбук страницата му.
0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност