Откритие в Пловдив: Античният театър е по-стар, отколкото се смяташе досега
Пловдив е сред едни от най-старите градове в Европа.

Но оказва се, че античният театър в древния град е по-стар, отколкото се смяташе досега. А именно – античният театър в Пловдив е строен през 90-те години на I век сл. Хр., а не през 116-117 години от II век сл. Хр., тоест с 20-30 години по стар.

Това става ясно от надпис, който е открит в стълбище на Античния театър, съобщава в. „24 часа“.

Надписът е разчетен от преподавателя по старогръцки в СУ „Св. Климент Охридски“ Николай Шаранков.

„Текстът се отнася за Тит Флавий Котис, който е бил първо жрец на императорския култ в провинция Тракия. Той е наследник на последните тракийски царе. Това е първата информация за него, от която става възможно датирането на Античния театър в по-ранен етап“, обясни Шаранков.

Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив. Построен по времето на император Марк Улпий Траян в началото на ІІ век. Разкрит при археологически разкопки от 1968 до 1979 г. от Археологически музей Пловдив.

Разположен е между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театърът на Филипопол e единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3 500 зрители.

Обявен е за археологически паметник в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 г.

Античният театър е известен погрешно като „Амфитеатъра“, което е друг вид антична постройка (амфитеатър).

Според открит строителен надпис върху фриз-архитрава от източния проскений, построяването на театъра е станало по времето на римския император Марк Улпий Траян (98–117).

Пловдив, театър

Пловдив

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.