Начало Български билки Тази билка ще ви донесе здраве и спокойствие, ако я имате у дома

Тази билка ще ви донесе здраве и спокойствие, ако я имате у дома

3 коментара
билка

wikipedia

Всеки мечтае за здраве и спокойствие в семейството си. За някои хора това е трудно постижимо. Оказва се обаче, че тези дребни неща могат да бъдат наши много лесно.

Само с притежанието на една билка здравето и спокойствието няма да напуснат дома ни. Става въпрос за растение, позната на българите и доста срещано у нас, а именно – лавандулата.

Уханието й е приятно за хората и е предпочитано растение за отглеждане в домашни условия. Може да я ползвате за билка с лечебни цели или пък като подправка в кулинарията.

Лавандулата се отглежда лесно – или в градината на открито, или в дома в саксия. Растението се отглежда лесно – трябва му светлина. Трябва да знаете, че лавандулата не обича да е на студено и ветровито място, затова трябва добре да прецените мястото, където ще я сложите в дома си. Гледайте то да е слънчево и защитено.

За лавандулата в градината трябва да знаете, че трябва да я засадите до стена или камък, за да има защита от вятъра.

За предпочитане е да сложите лавандулата в прозрачен съд или саксия, за да вирее по-добре и да не се разболее. Опитните градинари препоръчват саксии от керамика, в които да засадите лавандулата.

Един от най-често срещаните проблеми при лавандулата е задържането на вода и загниването на корените й. Поливайте умерено, но имайте предвид, че растението вътре иска повече вода, от това на открито.

билка

wikipedia

Лавандула в спалнята за спокоен сън

Ако някога сте помирисвали свежа лавандула, знаете много добре, че сетивата ни веднага се събуждат от успокояващия аромат и връхлитащото ни отпускащо чувство. Ароматерапията разчита на ароматното масло от лавандула за успокояване на състояния като тревожност и стрес.

Лавандула против насекоми

За да се предпазим от летните насекоми по естествен начин, можем да се възползваме от свойствата на лавандулата и да намажем кожата си с нея. Маслото от лавандула съдържа гераниол – съставка, която прогонва хапещите насекоми.

Лавандула срещу мускулни болки

Независимо дали сме прекалили с натоварването във фитнеса, или сме плевили твърде дълго градината, ако втрием с масажиращи движения малко масло от лавандула върху ставите и мускулите, това ще облекчи болката по-успешно от другите лекарства. Дори само ароматът на лавандулата ще разсее съзнанието ни от болящите мускули.

Ароматни бисквитки с лавандула

Ако в тестото сложим лъжичка изсушена лавандула, сладките ни ще са украсени с лилави лунички и ще изглеждат толкова елегантно, че всеки ще ни пита за тайната съставка, която е превърнала този обикновен десерт в кулинарно изкушение.

Лавандула срещу молци

Лавандуловият цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди. Все повече фирми започнаха да произвеждат препарати против молци именно с аромат на лавандула вместо неприятния нафталин, познат ни от бабите ни.

Лавандула като хранителен продукт

Знаехте ли, че от лавандулата може да се прави мед? Да, лавандулата е ценно медоносно растение. От 1 дка пчелите набират 10–18 кг мед.

Любопитен факт, малко известен на нас българите, е, че през 2012 г. България стана най-големият производител на лавандула в света, наред с Франция.

Прочете още: Това растение лекува рак и диабет, а българите го унищожаваме
Корени от билка, позната ни от векове, убиват рака
Печели пари през свободното време
3 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност