Начало Български билки Това са най-лековитите български билки

Това са най-лековитите български билки

0 Коментар

Когато избираме да се лекуваме с билки, трябва да се има предвид и това, че всеки човек реагира различно на тях. Въпреки че са добре известни и използвани от векове, науката не спира да ги изследва и понякога открива неизвестни досега неща.

Например, в етеричното масло на салвията – градински чай, учените открили наскоро силно токсичните вещества тоуйони. Билката е полезна, но с количествата при нея трябва много да се внимава. Пелинът пък вече е забранен да се влага в храни и напитки в Западна Европа, като причината е същата като при салвията – токсична съставка.

Подбелът действа омекотяващо на дихателните пътища. В тази билка обаче учените открили алкалоиди, които са канцерогенни. Разбира се, опасни са големи количества, но е добре да се знае, че има такъв риск.

А знаем ли кои са полезни? Ето това са най-лековитите български билки.

Лайката е известна с противовъзпалителното си действие – помага при настинка, стомашни неразположения, действа успокоително, също и външно – като промивки при конюнктивит например. Белият равнец също помага при болки в стомаха. Има близки свойства до лайката, действа противовъзпалително. Съдържа витамин К, който действа кръвоспиращо.

Жълтият кантарион (звъника) има богат набор от биологично активни вещества и също намира широко приложение в домашната аптека. Има противоязвено действие, антидепресантно и противомикробно действие. Ментата също помага при стомашно-чревни заболявания. Действа много добре върху всички функции на жлъчката и прочистващо на жлъчните пътища. Силно антисептично действие притежават мащерката, риганът, липовият цвят и затова те са предпочитани за приготвяне на домашни билкови чайове.

Приемането на билки, препоръчани за диабет, не означава, че трябва да се спре инсулинът или лекарството, но евентуално може да се намали дозата им при строг лекарски контрол, обясняват експертите. Най-често срещу захарна болест се използва чай от бобови шушулки, листа от черна боровинка; канела, сминдух също действат добре и се прилагат и като подправки. Чай от жаблек също сваля кръвната захар.

За кръвното налягане се прави чай от цвят или листа от глог, той действа и като кардиотоник. Хипотензивно действие имат още чубрицата, валерианата и др. Копривата съдържа много витамини и затова е популярна и като съставка за супи и гозби, и като билка за чай. Наскоро откриха фитостероли в корените на копривата, които действат много добре при възпаление на простатата. При това заболяване може да се използват още кори и листа от леска, ветрогон, дребноцветната върбовка и др. Шипката също е богата на витамини и минерали. Стресът мъчи много хора в забързаното им всекидневие. Затова е добре във всеки дом да има билки, които са като балсам за нервната система – валериана, маточина, глог. Комбинация от 4-5 такива билки помагат при по-леки случаи на безсъние.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност