Чудо! Български лекари имплантираха изкуствен менискус

littlebg.com Софиямед

hospitalsofiamed.bg

Уникална операция бе направена от български лекари. За първи път в България бе успешно имплантиран изкуствен менискус. Екип от специалисти, ръководен от д-р Антони Георгиев от Университетска болница „Софиямед“, имплантираха менискуса на 38-годишен мъж.

Имплантирането на синтетичен (изкуствен) менискус се прилага при определени показания, свързани с вида на увредата, състоянието на хрущяла на ставата, възрастта на пациента. Към новия тип артроскопска операция може да се пристъпи веднага след травма, ако скъсването е такова, че трябва да се отстрани целият менискус или голяма част от него. Но също и когато години след отстраняване на голям процент от менискуса се появят оплаквания.

„Един от най-новите методи за заместване на отстранена част от менискуска е именно имплантирането на синтетичен(изкуствен) материал. Той се прилага чрез оперативна техника, която е изключително артроскопска, което позволява да се извърши с абсолютно задължителната прецизност и минимална хирургична травма. До този момент такива операции се правеха в някои страни в Европа и САЩ, но не и в България“, уточнява доц. Георгиев.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.