Невероятно признание за СМГ от Оксфорд

БТА

БТА

Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ) е на път да стане универсален сертификационен център на Оксфорд. Причината – българското училище е световен лидер по брой приети ученици в престижния университет. Затова от Оксфорд са изпратили писмо до българското училище с покана, информира директорът на СМГ Антони Стоянов.
Освен Оксфорд, родните математици са желани студенти от „Кеймбридж“, „Принстън“, „Йейл“, „Харвард“, MIT, „Станфорд“ и университети от т.нар. „бръшлянена лига“ (Ivy league). И фактите го доказват  – около 33,3% от завършващите математическата гимназия у нас стават студенти в тези университети.

„Не мислете за пари, просто елате!“ – това са били думите при посещение на гимназията на човек от ръководството на университета „Йейл“ при въпрос на учениците за цената на образованието. Това разказа в интервю за БТА директорът на СМГ.

бТВ

бТВ

Родните математици зарадваха България с поредния си невероятен успех. Българчетата спечелиха 5 златни и 3 сребърни медала на международна олимпиада по физика, математика и информатика в Казахстан. В отборното класиране учениците от СМГ са на първо място сред 54 отбора от 17 страни.

Предстои им поредно предизвикателство – пътуване до Бостън, САЩ. Там ще се проведе „уникално състезание“, в което учениците са били поканени да участват от университета „Харвард“, както и от Технологичния институт в Масачузетс (Massachusetts Institute of Technology – MIT). Според Стоянов именно там ще стане ясно какво е нивото на гимназията, тъй като ще участват изключително силни ученически отбори от цял свят.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.