Шестокласникът Йоан Найденов, който изкара най-висок резултат в състезание по математика в Сингапур

Facebook

Facebook

„На първия кръг Йоан Найденов имаше перфектен резултат – максимален брой точки. От България бяха 6 деца, а от света 16. Олимпиадата се провежда в 13 страни. Първият кръг беше тук в България. Децата, които имаха висок резултат, бяха поканени в Сингапур”.

Това разказва учителката Ваня Иванова за шестокласника Йоан Найденов от Природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов”, който бе с най-висок резултат от явилите се българи на състезанието по математика Singapore International Mathematics Olympiad Challenge (SIMOC).

Йоан взе сребърен медал, а други две деца – бронзови медали.

Иванова уточни, че благодарение на община Враца, която е отпуснала парите за Йоан, са успели да заминат. „Редица фирми от Враца подпомогнаха пък моето пътуване до там. Общо пътуването и за двамата излезе около 5000 лева”, уточни Ваня Иванова.

Пред „Фокус“ Йоан Найденов разказа, че състезанието е било общо с 25 задачи.

„Първите 15 бяха с ограждане, като ако сгрешиш, ти отнемат една точка. Вторите 10 задачи бяха със свободен отговор или да се начертае чертеж в зависимост от задачата. Като цяло задачите не бяха много трудни, но имаше несъответствие в условието на български и английски език”, обясни Йоан. По думите му именно това го е затруднило най много.

„Трябваше да отварям английския вариант, а някъде даже имаше различни числа в българския и английския. Като цяло добре се справям по английски език, а в училище също. Това лято ходих на школа по английски, защото има състезания, на които задачите са само на английски”, коментира шестокласникът.

Той обясни, че за момента иска да разширява познанията си в областта на математиката, но като порасне има желание да стане IT специалист и да се занимава с информатика и програмиране. „Все още не съм се насочил обаче към определен университет. След 7 клас мислех да се преместя в СМГ „Паисий Хилендарски”, но поради финансови причини това може и да не стане. Доволен съм от подготовката в ПМГ „Акад. Иван Ценов”.

Специално преди това състезание и някои други, госпожата извиква 5-6 деца, които ще ходят на съответното състезание и се занимаваме с по-специални задачи”, допълни Йоан. Той уточни, че за него кметът на община Враца инж. Николай Иванов е дал 720 долара за престоя му в хотела в Сингапур, а Общинският съвет е отпуснал 2000 лева за самолетния му билет. „За госпожата, директорът на училището Татяна Василева е говорила с малки фирми и така са се събрали средства и за нея”, добави Йоан.

Той посочи още, че от 1 до 6 септември ще има школа в Поморие, специално насочена към Българския фестивал на младите математици – Математически Боеве-Созопол, които са от 6 до 13 септември и в които Йоан Найденов ще вземе участие.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.