Младите олимпийци изведоха страната ни сред първите 6 в света по математика

1405336951_4_559x-

България е сред първите 6 страни в абсолютната класация за всички времена на най-старото международно състезание по математика. Това отчете президентът Росен Плевнелиев пред ученици и преподаватели по време на Петата годишна среща на българските олимпийски отбори по природни науки, на която беше домакин.
През 2015 г. младите таланти на България донесоха 68 медала и 6 почетни грамоти от престижни състезания по математика, информатика, химия, биология, астрономия, физика и лингвистика.

Олимпийците по информатика са извоювали над 700 отличия, което нарежда страната ни сред първите 8 в света. Класирането на отбора по информатика през 2014 г. година на олимпиадата в Тайван изведе страната на първо място в Европейския съюз и на 5 място във вечното класиране на олимпиади по информатика.

„Това е плод на вашия талант, труд и отдаденост. Високо ценим всяко едно отличие, което печелите за себе си, но и за България, като поставяте страната ни на най-високата стълбица на световните класации“, посочи президентът Плевнелиев.

„Сигурен съм, че вашите амбиции са по-големи и че можете повече“, обърна се към учениците държавният глава и добави, че успехите им се увеличават с всяка изминала година.

Освен на младите таланти, успехите по международните състезания се дължат и на добрата подготовка от страна на техните преподаватели. „Тези големи учители са и големи българи, които са посветени на таланта на нацията“, похвали президентът.

Той припомни, че след Освобождението и създаването на Третата българска държава всяко училище е имало знаме, на което пише „Чрез просвета – за България“ и подчерта, че няма по-актуален лозунг за нас и днес.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.