Пътуване с влак до морето – позабравена класика и много красиви места

влак
През топлото и слънчево лято единственото нещо, за което мисли човек, е дългоочакваната ваканция. Имаме късмета да живеем в България и имаме възможност за почивка и в планината, и на морето.

Хубавото е, че ако сте готови да жертвате малко от времето за плаж, пътуването до морето може да се превърне в отделна екскурзия. Ако нямате книжка или кола, или ви се иска да се полюбувате на живописната българска природа, може да организирате пътуване с влак.

Да, БДЖ е позабравена институция, но пътуването с влак отваря много възможности – спирането на различни гари в малки и големи градове за някои хора може да не звучи привлекателно, но за други е удобен случай да се запознаят с нови места в собствената си родина.

За съжаление, влаковете не достигат до малките курорти по Черноморието, затова пък пътят от София към Варна и Бургас е осеян с всякакви забележителности и места, които си заслужават по-дългото пътуване.
Ако сте се насочили към Северното Черноморие можете да превърнете пътуването си в обиколка на забележителностите в Северна България. Една от първите спирки е гарата в Плевен.

Плевен е български град с богата история. Заслужава си да видите панорамата „Плевенска епопея – 1877 г.” и мавзолей-параклиса „Св. Георги Победоносец“. Емблематичен за града е и парк „Кайлъка”, където се намират руините на античната крепост Сторгозия и единственият в България Музей на виното.

Задължителна спирка по пътя е старата българска столица Велико Търново. Един от най-красивите български градове ще ви посрещне с многобройните си музеи и изключителната си архитектура, а дори само гледката от крепостта Царевец ще осмисли посещението ви. Градът е пълен със забележителности, но в никакъв случай не трябва да пропускате Старият град, крепостта Царевец  и музея „Восъчни фигури”. Ако решите да му отделите повече време, можете да станете свидетел на аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“, който ще ви остави безмълвни.

Влакът продължава по линията Търговище – Каспичан – Шумен – Варна.  Ако към края на пътя все още имате малко търпение, можете да видите паметника „Създатели на българската държава” и Шуменската крепост. А ако се отклоните от пътя, близо до Каспичан, се намира Мадарският конник. Много легенди се носят за средновековния барелеф, но най-разпространената е, че на скалата е изобразен българският хан Тервел.

Варна може да Ви предложи морския бриз и безкрайните плажове, забързаността на големия град, а също така и култура и забавления. Да, във Варна можете да слушате чайките на плажа или да разглеждате музеи и галерии, но можете и да гледате шоу с делфини или даже да поплувате с тях. Делфинариумът във Варна е една от най-големите атракции на българското Черноморие и не бива да го пропускате.
Ако пък сте се насочили към горещото Южно Черноморие, имате 2  възможности да разнообразите пътуването си. Единият маршрут минава през Копривщица, Карлово и Сливен, за да ви срещне с морето в Бургас, а другият – ще ви предложи европейската столица на културата за 2019 г. – Пловдив.

Ако изберете да минете през Копривщица, ще се потопите в атмосферата на възрожденския град.  Освен къщите-музеи, сред които тези на Тодор Каблешков, Любен Каравелов и Димчо Дебелянов, възрожденските къщи и каменният мост, на който е произведен първият изстрел на Априлското въстание, Копривщица ще ви предложи и природните забележителности на Средна гора.

Карлово е следващият град – паметник на българската възрожденска култура и родният град на Васил Левски. Разбира се, в Карлово задължителен за посещение е Националният музей „Васил Левски”, но не бива да пропускате и центъра за занаяти и културни традиции, както и архитектурно-историческия резерват „Стария град”. В Карлово се намира и един от многобройните красиви български водопади – водопадът Сучурум.

По пътя за морето е и Сливен. Там можете да видите крепостта „Туида”, от която се открива гледка към поразителните „Сини камъни”. Природният парк се разпростира на територия изпълнена с извори, гори, поляни и скални феномени, които заслужават вашето внимание. Тук е и местността „Карандила”.

Но ако решите да изберете другия път и тръгнете по втория маршрут към Бургас, основна спирка по пътя ви ще е Пловдив. Градът по тепетата си заслужава отделна разходка, но морето не чака. За да усетите атмосферата на древната Римска империя в града, посетете Античния театър и Античния стадион.  Периодът на Възраждането в Пловдив ще ви представи архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив”, а в центъра на града можете да усетите ритъма на живот в съвременния град. Не бива да пропускате и Пеещите фонтани – едно от любимите места на пловдивчани и туристи.

Ако имате време и желание, може да увеличите разходката си с още една спирка – Панагюрище – градче на съкровища, с интересна история и много подвизи за разказване.Минавате през Ямбол, който макар и донякъде засенчен от Пловдив, може да ви заинригува със своите забележителности – Римската баня, Средновековната крепост на Ямбол, както и османския храм „Ески джамия”, който днес предсталява огромна художествена галерия.

И стигате до Бургас. В морския град можете да разгледате останки от древни градове и антични крепости, но най-привлекателна изглежда Морската градина. Тя се намира в близост до плажа, а от нея се открива невероятна гледка към Бургаския залив. В Морската градина можете да намерите Морското казино, а Бургаският мост (първият бургаски кей) се намира източно от нея. От Бургас с автобус можете да стигнете до всеки курорт по Южното Черноморие, а можете и просто да останете на плажа в Бургас и да се радвате на горещото и усмихнато лято.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.