Кирилицата – вече част от културното наследство на Манхайм

Кирилицата – вече част от културното наследство на Манхайм.

В края на януари под патронажа на Националната комисия за UNESCO – Германия над 100 национални групи имаха възможност да представят своята култура като част от културното наследство на германския град Манхайм, съобщава nationalgeographic.bg.

Инициативата бе първа по рода си в Германия и се състоя в официалната заседателна зала на Общината. Българската общност в града, която наброява между 6 и 7 хиляди души, бе представена чрез Българското дружество за подпомагане и развитие на образованието и културата, Българското студентско дружество „Бай Ганьо“ и Българската църковна община „Света Петка Търновска“.
Децата от българското неделно училище „Д-р Петър Берон“ в Манхайм и техните ръководители представиха културата на България под мотото „Кирилицата – културното наследство на българите“, а хореографът Мирослав Станев и гайдарят Георги Касабаджаков представиха магията на българската народна музика със звуците на тъпан и каба гайда.Мирослав Станев и Анелия Доева-Ноймюлер, един от учредителите на Неделното училище и член на Родителския съвет, получиха свидетелства за вписване на кирилицата в списъка за културно наследство на град Манхайм и бяха обявени за посланици на световната култура на града.Манхайм, вторият по големина град в провинция Баден-Вюртемберг във Федерална република Германия, има население от 350 000 души, сред които представители на около 170 националности.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.