Проверяват масово детските играчки и пиратките преди празниците

rayatoys.com

rayatoys.com

Масови проверки за опасни стоки, детски играчки и пироефекти на пазара стартираха в цялата страна преди коледните и новогодишни празници. Завишеният контрол се извършва съвместно от Министерството на икономиката, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор (ДАМТН).

Идеята на проверките е по-голямата информираност на потребителите, както и превенцията, заяви зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя посочи, че по време на коледните празници е нормално да има завишаване на пазаруването и интереса на потребителите към най-различни стоки, най-вече към детските играчки.

От началото на декември КЗП е направила 227 проверки, свързани с детските стоки и е обособила няколко типа опасни стоки като детски облекла , играчки и др. В 10% от обектите са открити нарушения и опасните стоки са иззети от пазара, отчете Везиева.
Тя  обясни, че всяка година по време на празниците потребителите трябва да внимават какво купуват, както и как се използват пиротехнически средства. По
думите й за опасни се считат всички стоки, които не отговарят на утвърдените параметри на сертифициране, съгласно европейското и българското законодателство.
В това число влизат и стоките, върху които не са изписани указания за употреба и безопасност. Ето защо през декември е зачестило извършването на регулярни проверки с цел осигуряването на безопасността и здравето на потребителите.
5e_e24b1

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.