Всяко четвърто българче има родител гурбетчия

freeimages

freeimages

Гурбетчии са оставили над 200 хил. деца у нас без пряк родителски надзор, половината от тях са ученици между 5 и 11 клас. Това показва изследване на фондация „Риск монитор“, направено по поръчка на УНИЦЕФ.

Над 20 хил. емигранти ежегодно напускат страната, оставяйки децата си на баби, лели или по-далечни роднини.

Според статистиката децата в България са близо 2 млн. (1 191 221), над 200 хил. от тях (267 753) са деца на емигранти. Сметката показва, че 26% от българчетата или всяко четвърто дете у нас има един или двама родители, които работят в чужбина.

Ситуацията е най-тревожна в селата в Източните Родопи, Северен Централен и Северозападен район. Там процентът на децата, оставени сами, надхвърля 60%. Изследвания показали, че независимо дали родителите заминават периодично, или за постоянно да работят в чужбина, прекъсването на връзката с майката и бащата носи риск за подрастващите.

Валентина е преподавала повече от 15 години в Червен бряг. Споделя, че там всяко второ дете е било гледано от роднини. Чува се с родителите си по скайп и получава пари по банкови преводи.

Според учителката липсата на родител започва да оказва влияние при по-големите ученици между 5 и 11 клас. Тези деца често проявяват враждебност към околните, защото са обидени на родителите си и се чувстват изоставени.

Основен проблем при децата на гурбетчиите е, че попечителството върху тях не е уредено и на практика те са лишени от основни права.

Институциите в България обаче нямат точна статистика за децата, които са лишени от пряка родителска грижа. От Агенция „Закрила на детето“ са съгласни, че законодателни промени са необходими, защото и те ежедневно стават свидетели на проблемите на тези деца.

От институцията ще настояват за създаването на орган, който да осъществява поне наблюдение на това как се развиват децата на емигрантите. В момента службите могат да предприемат конкретни мерки само когато бъде идентифициран риск за детето.

Данните сочат, че проблемът с общуването при децата на емигрантите се задълбочава. За последната година горещият телефон на Агенция „Закрила на детето“ е приел над 100 хил. обаждания, допълва ТВ7.

Най-често децата са искали да споделят за първото влюбване, тежка раздяла или проблем с приятелите.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×