Българка стана една от 10-те най-изявените млади личности на света за 2015 г.

София КалиноваСофия Калинова бе избрана за една от 10-те най-изявените млади личности на света за 2015 г. София ще получи наградата си в Каназава, Япония в началото на ноември на празнична церемония. Това е сбъдната мечта за екипа на JCI Bulgaria, съобщават оттам.

София Калинова се бори за правата на глухите още от ученичка. Когато е в 12 клас, й забраняват да се яви на матура по английски език, защото един от елементите на изпита е слушане с разбиране. А тя не чува.

„Посъветваха ме да избера друг предмет. Но за мен това е дискриминация! Реших, че няма да оставя така нещата и писах до министерството“, спомня си София.

Усилията й не остават напразни. Просветното министерство й разрешава да положи изпита. Благодарение на нея всички ученици, които не чуват, вече могат да се явяват на матура по чужд език. Преборила конкуренцията на над 200 номинирани, сега София е сред 20-те полуфиналисти в конкурса „10-те най-изявени млади личности на света за 2015 г.

В момента младата жена учи право и политология в Ирландия. В университета й има жестомимичен преводач. Ще се бори и в България глухите да имат достъп до преводач в образователните институции.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.