Да си припомним важни правописни правила

Какво грешим най-често и как се пише правилно

Вече знаете, че стартирахме седмица на грамотността по случай наближаващия 24 май, а и като пожелание да не допускаме повече грешки в писменото общуване.

Образователен сайт №1 на България ще ви припомни някои важни правописни правила в българския език, които понякога се бъркат неволно. Да не губим нито минутка повече, а да преговаряме.

Членуване

Знаем, че понякога се чудите дали да използвате кратък или пълен член. Ако членуваното съществително име може да се замени с местоимението „той“, използваме пълния член –ът/-ят.

Друг ориентир е, че след предлог винаги пишем кратък член. Нагледни примери и обяснение ще откриете в нашия видео урок за пълен и кратък член.

А или Ъ при прилагателните

Тук припомняме правилото, че ако при множественото число изчезва гласната, значи в единствено число думата се пише с Ъ. В обратния случай употребяваме А.

Малко по-различна е проверката, която прилагаме, когато се чудим дали да използваме единично или двойно Н в края на думата. Добри примери ще откриете в този видео урок.

Паразитно Е в края на глаголите

Макар че при много от глаголите в българския език се поставя Е в края на думата, то не винаги има място там. Пример за излишно Е са глаголи като ходим (а не ходиме), спим (а не спиме), четем (а не четеме).

Глаголи с О и У

Глаголи, които започват с О и У също са много бъркани. При тях няма универсално правило, което може да бъде приложено, затова от Уча.се залагаме на визуалните подсказки. Ето например как с малко въображение може да запомните следните глаголи.

„Не“ се пише отделно от глагола

Много хора продължават да бъркат това елементарно правило и да пишат НЕ слято с глагола. Правилно е да се напише „Не мога“, „Не искам“, „Не знам“, въпреки че Образователен сайт №1 въобще не вярва в тези негативни твърдения.

Променливо Я

Отново много интересни са случите, в които буквата Я преминава в Е. Правилото е свързано с ударението в думата и е обяснено нагледно в следния видео урок Някои правописни грешки.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.