Джон Гришам за Кирил и Методий и кирилицата

Джон ГришамПрез юли на българския пазар излезе новата книга на писателя Джон Гришам. „Островът Камино“ вече е на български по родните книжарници.

Това провокира популярният американски творец да коментира родината ни в социалната мрежа Фейсбук. Наскоро той написа прелюбопитен пост в личния си профил, гласящ:

„България граничи с Румъния на север, Гърция и Турция на юг, Сърбия и Македония на запад. Това е тяхната корица на CAMINO ISLAND. Мисля, че заглавието е най-отгоре на корицата и „остров“ означава „island“. Това е кирилицата, открита от двама монаси, Кирил и неговият брат Методий през IX век. Очевидно, Методий не е получил признание за заслугата си.“ (Bulgaria is bordered by Romania to the north, Greece and Turkey to the south, and Serbia and Macedonia to the west. This is their cover of CAMINO ISLAND. I think the title is at the top, in which case „octpob“ means „island.“ That’s the Cyrillic alphabet, invented by two monks, Cyril and his brother, Methodius, in the 9th century. Clearly, Methodius got no credit for his contribution.)
Джон Гришам

Думите му обаче не останаха безразлични от феновете му. Коментарите под публикацията на Джон Гришам са разнопосочни. Стига се до там, че българи, македонци и гърци спорят чия е всъщност кирилицата и кой я е написал – спор, който едва ли би бил разрешен скоро.

Потребителят Владо Димовски пише: „Обичам книгите ви, но монасите са били македонци, не българи“. Отговарят му десетки наши сънародници, като повечето от тях подчертават, че през 9-ти век не е имало държава Македония и че регионът е бил част от Българското царство.

Сърбинът Далибор Делич обяснява, че произходът на светите братя не е докрай установен, защото може да е славянски или византийски, или и двете. Делич подчертава, че на Балканите има спор за техния произход и посочва част от аргументите, например че светите братя са родени в Солун, днешна Гърция, а Методий става монах в малайзийската част на планината Олимп, днес в Северозападна Турция.

Доротея Стратева пояснява, че Кирил и Методий всъщност не са създатели на кирилицата, а на глаголицата. Кирилицата е създадена в Преслав, тогавашната българска столица, от техни ученици и е наречена така в чест на Кирил, обяснява Стратева и показва илюстрация на глаголицата.

Повечето български потребители благодарят на Джон Гришам за вниманието и го канят в България, където според тях може да намери много източници на вдъхновение – от богатата ни история и култура, през удивителните ни природни феномени и кръстопътно географско положение, допълва още БНТ.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×