Начало Новини Лютица – какви тайни крие укрепеният средновековен град?

Лютица – какви тайни крие укрепеният средновековен град?

0 Коментар

Лютица

В началото на юни започват археологическите проучвания на укрепения средновековен град Лютица. Селището се намира в Община Ивайловград и през Средновековието е било част от отбранителната система на България срещу византийци и латини.
Разкопките ще продължат до юли, като археолозите се надяват да открият нови и още по-добре запазени паметници на средновековната ни култура.

Археологическият екип включва специалисти от НИМ, НАИМ–БАН, Археологическия музей (РИМ) на Велико Търново, НБУ и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

В последните шест археологически сезона в рамките на крепостта беше проучена сграда в непосредствена близост до нейния вход, разположена на площ от 190 м. кв. Тя е запазила в руините си отпечатъка на близо тривековното си съществуване.

Находките представят материалната култура от Х–ХI век и XIII век, както и предмети от по-ранната експлоатация на хълма от IV – II век пр. Хр.

От сектора до момента са събрани над 250 монети и десетки предмети от бронз, желязо и кост. Една от най-впечатляващите находки е бронзова шпора, с изображения на драконови глави. Тя е сравнително по-малка от стандартните железни шпори за масова употреба при конниците през Средновековието.

Лютица

Гравюрите на дракони са с позлата, а шипът, чието пирамидално сечение също наподобява глава, има оформени ямки за очи, които са запълнени със стъклена паста със син цвят.

Друга находка, която придоби особена популярност, е чучур от дестилационен съд. До момента са събрани пет от тях, но за съжаление, не е открит нито един цялостно запазен, каквито има от Дуросторум (Силистра).

Причината за това е, че в последните си дни сградата е била използвана за реконструкция на крепостната стена. Всеки камък с правилна форма е бил използван за ремонта, а останалите са разтрошавани на място за производство на слепващи строителни материали. При това организирано разрушаване, керамичните останки са раздробени, а по- едрите предмети са извадени.

Лютица

През 2017 г. се навършват 15 години от първата археологическа кампания на Лютица. В началото на 2002 г. по инициатива на НИМ и на проф. Божидар Димитров започва първата експедиция на все още слабо познатия паметник.

След двумесечно разчистване и картиране на запазените крепостни стени, екипът, оглавяван от доц. д-р Бони Петрунова, представя добре запазена крепост с площ от над 26 дка – кули, съоръжения и два християнски храма.0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност