Най-големият успех на България по биология досега

биология

Ковънтри, Великобритания, бе тазгодишният домакин на 28-ата Международна олимпиада по биология, който между 23 и 30 юли приветства 241 състезателя от 68 държави от цял свят. Всяка се представлява от националeн отбор от четиримата си най-добри състезатели.
Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е спечелила завиден брой медали, а 2017 е годината с най-високи резултати от началото досега. Комплект златен, сребърен и бронзов медал за състезателите ни след предизвикателни състезателни дни – 25 и 27 юли – съответно теоретичен и практически.

биология

Организатори бяха Royal Society of Biology и Университетът на Уоруик. Следващите, на които ще се падне честта да приемат най-добрите биолози в света, са Иран – 2018.

Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители – Албена Йорданова (доцент в Медицинския факултет на СУ), Снежанка Томова (доцент в Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“) и Радослав Александров (докторант в Института по молекулярна биология при БАН).

биология

Съставът на националния отбор на България на МОБ 2017 бе следният:

1. Димитър Каразапрянов, 12 клас, НПМГ – златен медал

2. Габриела Христова, 12 клас, СМГ – сребърен медал

3. Мария Карабоева, 12 клас, НПМГ – бронзов медал

4. Ваня Миланова, 11 клас, НПМГ.

биология

“Вълнението и щастието са невероятни, благодарим на всички за подкрепата!”, не скри вълнението си ръководителката.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Към 2017 г. българските участници в МОБ са донесли на страната ни общо 55 медала: 5 златни, 10 сребърни и 40 бронзови медала и почетна грамота.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×