Пращат по света сака с българското знаме за 24 май

littlebg.com

utroruse.com

1000 сака с националния трикольор ще разпрати по цял свят за 24 май русенската фабрика за мъжка мода „Ричмарт“, съобщи управителят й Мартин Йорданов. С цветовете на българското знаме е целият хастар на облеклата, летничка с бяло, зелено и червено е вградена и в ревера им. 

Саката са ушити в рамките на проекта Richmart Vintage, който цели популяризирането на българските народни танци по света. Стотици заявки за участие фирмата има вече от множество държава по всички континенти.

Българи, живеещи в чужбина, обещаха да изтанцуват няколко български хора на националния празник 24 май и водачите на всяко хоро ще има такова сако, обясни Мартин Йорданов, цитиран от „Утро Русе“.

Проектът Richmart Vintage цели да се утвърди марката „Made In Bulgaria“ като всички български индустрии да се обединят в една обща цел и да покажат своите предимства на световния пазар. Идеята е чрез магията на българския фолклорен танц да се рекламира страната, българската индустрия и всичко, което е произведено у нас като нещо качествено и уникално, каквито са неравноделните ритми в българските фолклорни танци. Кулминацията ще бъде на 24 май, когато се очаква магията на българския танц да превземе целия свят. 

В подкрепа за проекта клипове със свои народни танци са изпратили известни наши изпълнители като Тони Димитрова, Христо Кидиков, Силвия Кацарова, Нина Николина, Калин Вельов, Трио „Сопрано“ и др. Свои видеозаписи са изпратили Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, Иван и Андрей и дори българският полярен екип на Антарктида. Всички те са качени в Youtube и вече имат над 10 млн. гледания.

Освен че са нещо специфично за България, което трябва да стане достояние на целия свят, неравноделните тактове имат и положително влияние върху здравословното състояние на човека – при танцуващите активно изключително рядко се срещат ракови заболявания и гръбначни изкривявания, твърдят инициаторите на проекта.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×