Празник на нестинарите, но къде?

nestinari.eu

nestinari.eu

Всяка година празника на нестинарите привлича вниманието на стотици хора, любопитни да наблюдават на живо редкия обичай в село Българи, Община Царево.

Празненствата от години се организират в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато по стар стил е денят на Свети Свети Константин и Елена, съобщава e-burgas.com.

Българи остана единственото нестинарско село в България. Тук старинният обичай се изпълнява в автентичния му вид така, както е запазен от години. Нестинарските игри в Българи са вписани в представителния списък за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2009 г.

Програмата на празника започва рано сутринта в 9.00 часа с тържествена литургия за освещаване на иконите в храм „Св. Св. “Константин и Елена”. След това из селото преминава шествие, а в 15.00 часа ще бъде запален огънят за нестинарите.

По случай празника е обявен ден на отворените врати на посетителски/туристически информационен център „Пътят на нестинарството”. Центърът ще работи със свободен вход между 16.00 и 20.00 часа. Предвидени са безплатни прожекции на първият български 3D документален филм „Стъпки в огъня”, на който ще могат да се насладят жителите и гостите на Българи.

Първият български документален филм в 3D ще ви направи съпричастни на един от най-българските обичаи – нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина, Община Царево. „Стъпки в огъня – 3D” e филм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил).

Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да сте там 365 дни в годината, да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.

Фолклорната програма е насрочена за 19:00 часа, а преди нея е организиран и кулинарен базар с участници-кулинари от населените места в общината. Кулминацията на вечерта, както винаги, са нестинарските игри от 22.00 часа, които всяка година спират дъха на присъстващите.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.