Празнувайте независимостта из музеите

музеи
22 септември – Денят на Независимостта на България, е национален празник за всички българи! Повод за гордост, но и повод за почивка. Насъбралите се 4 почивни дни изпращат българите по почивки и курорти.

Но какво по-хубаво от това да отпразнувате независимостта из музеите, нали?

Затова решихме да ви подскажем кои музеи може да видите на 22 септември.

На 22 и 23 септември входът в Къща музей „Цар Освободител Александър ІІ” ще бъде безплатен, информират от Дирекция „Военноисторисеки музеи” – Плевен.

Със свободен вход ще бъдат и църквата „Св. 40 мъченици” и Архитектурно-музейният резерват „Царевец” във Велико Търново.

Първи фестивал на занаятите ще се проведе в старопрестолния град в дните около 22 септември. В изложението на Самоводската чаршия своята продукция ще представят занаятчии от цялата страна. За демонстрации и открити уроци врати ще отворят всички работилници на старинната търновска улица.

Пърформанси на улични артисти, концерти, арт инсталации и още много интересни събития ще се случат в дните от 23 до 25 септември в Стария град. Паралелно с фестивала там ще се проведе и поредното издание на Нощ на Самоводската чаршия.

Двете събития са част от съпътстващите прояви, посветени на 108-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Специален празничен подарък за търновци и гостите на града е и 3D мапинг спектакълът „Величието на Асеневци”. Той ще бъде излъчен на 24 септември от 21 часа на паметника на Асеневци и художествената галерия „Борис Денев”.

Празничният 22 септември ще започне в 7,30 часа със света литургия в историческия храм „Св. 40 мъченици”, която ще отслужи митрополит Григорий. Там актьори ще представят историческа възстановка на обявяването на Независимостта от княз Фердинанд и групата на нотабилите – знатните граждани, участвали в управлението на Българското княжество.

В 9 часа следва празничен водосвет на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. По стар обичай, всички посетители в двора на „Св. 40 мъченици” ще могат да си хапнат от вкусните търновски мекици, каквито са били раздавани на войниците, както пишат летописните хроники.

По традиция честванията ще продължат с военен ритуал в 10,30 часа на крепостта Царевец. На пирамидата на Независимостта там ще бъдат поднесени цветя и венци на признателност. След това с празнично шествие гостите ще се отправят към площад „Майка България”.

За 15 часа е насрочено тържественото официалното откриване на най-новия туристически обект във Велико Търново – крепостта Трапезица. Официален гост на събитието ще бъде първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Оглавяваната от нея фондация дари 1,250 млн. евро за преобразяването на историческия хълм. От съображения за сигурност граждани няма да бъда допускани на церемонията.

В празничния 22 септември старостоличани и туристите във Велико Търново ще имат богат избор от културни мероприятия, които да посетят. Входът за крепостта Царевец и църквата „Св. 40 мъченици”, както и за всички останали музейни обекти ще е безплатен. За музея на силиконовите фигури, представящ Средновековния Търновград, входът е платен.

По традиция за празника Регионалният исторически музей организира безплатно екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” с начален час 14, в който са включени църквите в Асенова махала и Царевец.

Две изложби ще бъдат експонирани по случай празника в изложбени зали „Рафаел Михайлов”. От 16,30 часа с прожекцията на филма за Петър Дънов – „Учителя и Търново” се открива експозицията  „Цветовете на светлината”. От 23 часа вечерта до 6 часа на следващия ден в едно уникално нощно събитие всички жители и гости на старопрестолния град ще имат възможност да разгледат отблизо историческите платна на големия живописец Васил Горанов в изложбата „Поуките от историята”.

През целия ден на открити сцени ще пеят и свирят народни оркестри и великотърновски музикални формации.

Традиционно от 18 часа на 22 септември започва „Голямото търновско хоро”.  Стотици майстори или любители на неравноделните български ритни ще могат да се хванат един до друг в хоровод. Единият край на хорото ще е пред сградата на театъра, а другият е най-малко един километър по-далече -до Паметника на обесените.

Час по-късно на площад „Цар Асен Първо” демонстрация на строеви хватки с оръжия ще изпълни Представителната част на НВУ „Васил Левски” . След тържествената заря-проверка на площада от 20,15 минути ще започне и аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, а честванията ще завършат с празнични илюминации.

НИМ

НИМ

Националният исторически музей (НИМ) в София пък ще покаже Манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжеството за „независимо Българско Царство“ в църквата „Св. четиридесет мъченици” в Търново през 1908 г. По-късно текстът на Манифеста е изработен върху пергамент от художника Харалампи Тачев. В долната си част завършва с осем висящи кръгли метални печата, които символизират министерствата на правителството на Демократическата партия, управлявало през 1908 г.

В зала №5 на НИМ могат да бъдат видени и други интересни експонати, свързани с обявяването на независимостта на България. Сред тях са: снимка на правителството на Демократическата партия, начело с Александър Малинов, два паметни знака, изработени от гранит, подарени от цар Фердинанд на Александър Малинов и на Михаил Такев, за спомен от историческото събитие, възпоменателни кръстове и златни монети, отсечени по повод 1908 г.

На 22 септември НВИМ ще изненада своите посетители и с филмов маратон, посветен на Независимостта. От 11.00 и от 14.00 часа в киносалона на музея ще бъде излъчен филма „Независима България“ на Огнян Сурдолов, а от 12.00 и от 15.00 часа – „Фердинанд Български“ на проф. Светослав Овчаров.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.