Пускат ли ни да слушаме българска музика?

Едва 16% от излъчваната музика в родния ефир е българска. До този извод са стигнали организаторите на националната кампанията „Изпей „Обичам те“ – на български“.

На пресконференция Валери Славчев, фронтменът на група „Хоризонт“ и организатор на кампанията споделя, че по официална извадка на събираните от дружествата за управление на авторските права „Музикаутор“ и „Профон“ на година у нас се заплащат около 6 милиона за авторите. Но едва около 800 хиляди лева остават в България и са за български автори.

Затова и музикантите настояват за приемането на закон, в който да се регламентира процентът на българска музика, която звучи в родния ефир.

Такъв закон досега няма. Регламентирането на подобен процент, както е в страни като Румъния, Полша, Латвия, Чехия, Франция, Унгария и Словакия би гарантирало на родните музиканти по-добра среда за работа. В момента средата за свободните артисти се оказва враждебна, тъй като има родни медии, които изобщо не излъчват българска музика.

Така например в Румъния се гарантира със закон 40% от излъчваната музика да е родна, във Франция между 35% и 45%, Швеция 55%. В Словакия, която последна предприела тази стъпка, се регламентира 60% от музикалното съдържание – 30% от музиката трябва да е от Словакия, а останалите 30% – от Европа. В Канада пък издават лиценз на радиостанции, само ако те излъчват 40% канадска музика.

Музиката е част от националната култура. Тя се приема като ценностен модел у младите хора, които ѝ подражават като отношение, начин на обличане и себевъзприемане. Затова музикантите настояват за включването ѝ в Националната стратегия за опазване на културата и очакват покана от Министерство на културата и сформираната работна група, която следва да изготви стратегията до края на годината.

Музикантите вече имат свое сдружение на независимите изпълнители, с което ще настояват за промяна в Закона за излъчване на българска музика.

 Славчев сподели, че в концертите досега, (Националната кампания „Изпей „Обичам те“ на български“ започна още през 2016 г., а идеята за нея възниква още през 2015 г.), които са близо 20 в цялата страна установяват, че младите музиканти не разпознават българския език като творчефско средство за изразяване – пеят на английски.

Като основна причина за това Славчев открои вината на българските медии и липсата на подобен закон, който да гарантира правото на звучене на родна музика. Той сподели, че през годините в свои интервюта непрекъснато са афиширали желанието „за“ повече българска музика в родния ефир, но то си е останало просто желание. Така, ако преди 89-а г. се е излъчвало много малко чуждоезична музика, то сега сме стигнали обратната крайност – приемаме това за нещо нормално.

Славчев изтъкна, че освен това до младите днес не достигат песни, в които да е запазено естетическото съдържание на лириката. Затова от групата се обявиха и „за“ запазване на естетиката в текстовете на българските песни.

„Съжалявам, но до нашите деца не достига най-правилната естетика“, констатира Славчев, цитиран от news.bg и настоя медиите да излъчват песни и музика, в която естетиката отговаря поне малко на основните стълбове, които ни касаят като хора въобще.

Национална кампания „Изпей „Обичам те“ на български“ 2017 г. е най-мащабната кампания в България в подкрепа на българската музика. Чрез нея се дава сцена на млади талантливи български изпълнители. Единственото условие да се участва е песните да са на български език. Досега подкрепа за каузите на кампанията са дали много от любимите български музиканти Мери Мутафчиева, групите – „Сигнал“, „Фантанго“, „Атлас“, „Спринт“.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.