12 000 българи годишно стават опитни зайчета

интернет

интернет

12 000 българи всяка година стават опитни зайчета. Причината – тези хора се подлагат на тестове с нови медикаменти.

И въпреки всеобщото мнение, че го правят за пари, оказва се не съвсем така. Едва 5% от тях взимат пари за тестовете, останалите са болни, които се надяват да бъдат излекувани.

Тези данни оповестиха от Българската асоциация по клинични проучвания, цитирани от в. „Телеграф“. По данни сега има увеличаване на тестове на препарати за онкоболни. Много от тези пациенти търсят последен шанс за спасение и са готови да опитат всичко, коментират експертите.

Другите най-чести изпитания у нас са в сферата на гастроентерологията, психиатрията, неврологията.Всяка година в България се одобряват около 200 нови клинични проучвания, които се извършват в няколко центъра. Наред с това нашенци все по-често се опитват да намерят лек за заболяванията си на сайта на Европейската агенция по лекарствата.

Там почти всяка седмица се актуализира списъкът с центрове в ЕС, които провеждат клинични изпитания.При тях доброволците получават възможността да опитат да се излекуват с иначе много скъпите нови лекарства, но без да им се заплаща за това.

Иначе хората, които се подлагат на тестове срещу заплащане, могат да си докарат от 50 до 200 лева на месец. Те участват в т.нар. фаза 1 на изпитанията. Хонорарите в нея варират в зависимост от броя на посещенията в клиничния център.

Кандидатите разбират за изпитанията от Интернет или в медиите.Преди да бъдат одобрени те минават обстоен преглед при лекар. Важното е да не са алергични и до нямат хронични болежки. Също така не трябва да взимат лекарства.

Най-много са платените тестове на козметика. В момента над 700 души са изразили готовност да се подложат на такива изпитания и са вписани в базата данни на Института за клинични експертизи у нас.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×