200 на ден искат да са българи

интернет

интернет

Между 100 и 200 души дневно кандидатстват да получат удостоверения за български произход. Най-много са желаещите от Украйна, Молдова и Македония.

Това съобщи Иванка Славчева, главен експерт в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) по време на VI сесия на Световния парламент на българите край Варна.

Според Славчева в различни държави от всички континенти има близо 850 български общности, като най-много нашенци има в САЩ, Канада, Испания, Великобритания и Германия.

Според председателя на Световния парламент на българите проф. Пламен Петков в България е по-лесно да се установиш, ако си бежанец, отколкото ако си етнически българин.

За пример той даде близо 12 000 българи от Донецк и Луганск, които не получили почти никаква помощ от България.

От години 24 000 българи от молдовската област Тараклия настояват да имат консулска служба, но отговор досега няма, сподели техният представител Степан Сабий, цитиран от в. „Труд“.

Коментар

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.