Българите в чужбина над 40 г. се връщат в България

littlebg.com

freeimages

Българите над 40 години започват да се връщат в България. Това показват анализите на експертите на Световната банка в доклада им за финансирането на здравеопазването, цитирани от в. „Стандарт“.

1391 българина над 40 години са се завърнали в родината ни през 2012 г., а през 2013 г. – 2071, показват данните на НСИ. Предните 3 г. страната ни са напускали между 1383 и 8569 души над 40.

Въпреки че сънародниците ни в тази възраст започват да се завръщат, салдото напускащи-идващи си продължава да е отрицателно. 3903 са били българите до 40 години, които са напуснали страната през 2012 г., а през 2013 г. – 3179.

Тоест страната ни за тези две години е оредяла с над 3600 младежи.

Тези тенденции на миграция ще усложнят още повече положението в България, в която се наблюдава застаряване на населението, констатират от Световната банка.

Според международните експерти към 2050 г. се предвижда всеки трети българин да е по-възрастен от 65 години, а едва всеки втори да е в работоспособна възраст.

От ООН предвиждат чистата емиграция от България дотогава да е 10 000 души на година, а от Евростат дори по-голяма. В резултат от това към 2050 г. се очаква работната сила, годна да се труди, да намалее с до 40%.

Тъй като това е ключова детерминанта за равнището на приходите в дадена страна, нейното намаляване вероятно ще потисне растежа, заключват от Световната банка. Около 2050 г. реалното нарастване на БВП се прогнозира да се забави до 0,7% на година.

В същото време се очаква държавните разходи като дял от БВП да се увеличат заради здравеопазването, дългосрочните грижи и прехвърляне на средства от правителството към пенсионната система. Това ще доведе до повишаване на съотношението дълг към БВП на България от 18% на 51%.

 

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.