Начало Новини България изчезва: Топим се с 19 българи на час!

България изчезва: Топим се с 19 българи на час!

0 Коментар
esteto.bg

Българската нация се топи средно с 19 души на час. За тази стряскаща тенденция алармира акад. Петър Иванов, социален психолог и директор на Демографския институт към БАНИ.

„И тази тенденция ще се задълбочи, защото никой не прави нищо по демографския проблем. Влязохме в т.н. демографски капан, България е в клинична смърт. Дори и да се предприемат мерки за финансиране на младите семейства със значителни средства, както е в Унгария например, това ще натовари българската икономика и положението ще стане по-лошо. Имаме една национална стратегия, правиха се едни изследвания, изводът от които бе, че спасението е в повишаването на раждаемостта“, смята социалният психолог.

акад. Петър Иванов, българи

в. Монитор

Има причина

По думите му за демографската катастрофа има причина – тя е в над 20 различни области – здравеопазването, икономиката, образованието, спорта, миграцията и т.н.
„Нуждаем се от интегрална стратегия, която да се занимава с причините, да търси механизмите, опита на други страни. Трябва ни Министерство на демографията, не на туризма. Първият приоритет на държавата, на всички власти и партии трябва да е решаването на този проблем, защото нямаме по-голям от него. В Народното събрание трябва да има институция, която да следи как всеки закон стои от гледна точка на преодоляване на демографската катастрофа. Казвам го най-отговорно, ако тази тенденция продължи, само след няколко столетия няма да има нито един българин.“

Актуални данни

Те са трагични за българите като етнос. Етническите българи намаляват всеки час средно с 19 души, а ромите се увеличават с 4 души, което означава, че населението у нас намалява ежечасно с 15 души. За всеки ден това прави намаление на българския етнос с по 456 души и увеличение на ромите с 96. Всяка година етническите българи намаляват със 167 000 души, а ромите се увеличават с 35 000 души. По данни на ООН в момента населението на България е 6 968 000 души, от които етническите българи са около 4,8 млн., ромите са 1,3 млн., а турците – 0,8 млн. души.

Ако сегашните демографски тенденции се запазят, след 30 години, през 2050 г., българите ще са около 0,5 млн., ромите ще са около 3,5 млн., а турците – около 0,7 млн. души. Общо населението в България ще е 4,7 млн. души. Същото се твърди и в доклад на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН за перспективите пред нациите. Прогнозата за демографското развитие на България там е най-мрачната в целия свят – до 2050 г. населението на страната ни ще се свие с 27,9 процента, което прави намаление с над 2,1 млн. души. Подобни са прогнозите на ЦРУ, на Евростат и даже на НСИ, който предвижда този спад да е малко по-бавен и населението на България да стане 4,7 млн. през 2080 г.

Втори сме по смъртност

По смъртност в сайта на ЦРУ България се води на второ място. Изпреварва ни само Судан, където, знаете, се избиват, има гражданска война, сменя се режимът. Понеже у нас няма такива събития, можем да кажем, че сме абсолютен световен шампион по смъртност. През последните 20 години броят на починалите у нас е към 110 000 годишно с леки изменения от до 1000 души. Тези 110 000 обаче си остават все толкова спрямо намаляващото население, което означава, че смъртността се качва с невероятни темпове. Всяка година в страната ни умират около 70 000 души от сърдечни заболявания и 17 000 от онкологични болести. Само от тези две страдания всеки час умират хиляди души. Смъртността у нас е в пъти по-висока от средноевропейската и това говори и за нивото на здравеопазването ни.

214 сме по раждаемост от 220 страни

По раждаемост България е на 214 място от общо 220 страни в класацията. Ражданията през м.г. са 48 500, като 11 на сто от новородените са недоносени, 21% са на малолетни и непълнолетни родилки, 3% са с малформации, 2-3% са изоставени от майките си. Нещата са драматични и можем да кажем, че малко от бебетата, които се раждат у нас, не се нуждаят от допълнителни медицински и социални грижи. От тези 48 000 новородени като извадим 110 000 починали и още 70 000 емигрирали се получава минус 132 000. Тоест България намалява годишно със 132 000 души, което прави 362 души на ден, 15 души на всеки час или на всеки 4 минути населението намалява с един човек.

България е погинала страна в демографско отношение – 2,5 млн. емигранти са я напуснали през последните 30 години, имаме най-висока смъртност, най-ниска раждаемост, най-висок брой самоубийства и всичко това гарнирано с висока корупция и престъпност. Нищо не може да се направи при това положение, особено като се има предвид кои биха били субектите, които ще се опитат да решат тези проблеми.

Доходи в България има, но не за всички. У нас има 1,6 млн. пенсионери с малко над 200 лева месечна пенсия. Направих изчисления – ако един от тези възрастни хора спестява всеки месец по 100 лева и живее с другите 100, ще може да си купи апартамента с вътрешния асансьор след 1155 години или през 3174 г. на 7 март, ако и тогава пенсиите се получават на 7-о число на месеца, обяснява социологът.

Социалното неравенство в България е чудовищно. Има един децилен коефициент, който го измерва. У нас той е 40, тоест десетте процента най-бедни българи получават 40 пъти по-малко от десетте процента най-богати. В белия свят този коефициент е 7. Смята се, че при децилен коефициент 20-25 настъпват брожения. Оттук можем да си направим извод за търпеливостта на българския народ и нагнетяването на парата в този национален котел, който ще избухне по най-жесток начин и знам, че това ще стане.

Източник: Монитор.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност