Българин стана световен шампион по ски ориентиране

www.sport-gabrovo.com

www.sport-gabrovo.com
Българин стана световен шампион по ски ориентиране. Така България спечели златото на Световното студентско първенство по ски ориентиране. На шампионата в Тула (Русия) българинът Станимир Беломъжев грабна титлата в спринта, като фишира за 10.56 мин.

В един изключително оспорван финал българинът изпревари само с 5 секунди Юри Юзуковски от Баларус, трети на 20 секунди от шампиона финишира Томас Котрофи от Финландия.

Победата дава отлична възможност на Беломъжеев да дублира златото утре в преследването, когато ще стартира пръв със съответната преднина, съобщава www.aus.bg.

Станимир е трикратен европейски шампион и двукратен сребърен медалист от световни първенства. В момента е водач в световната ранглиста. Негов треньор е баща му Иван Беломъжев.

Другата наша представителка на Световното студентско първенство в Тула е завършилата на 18-о място в спринта Антоанета Дяксова.

„Впечатляващ успех – за второ поредна година студентския спорт в България е със световни титли,“ коментира доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за университетски спорт в България АУС Академик.

„С много трудности успяхме да осигурим пътуването на нашите състезатели за шампионата на планетата и ето, че си е заслужавало. Вярвам, че това ще бъде оценено от институциите, които отговарят за развитието на студентския спорт у нас. Надявам се и утре в преследването да имаме още поведи за радост,“ каза още Джуров.

Миналата зима България спечели две световни титли от Универсиадата – Сани Жекова в бордъркроса и Владимир Зографски в ски скока.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.