И хърватите вече си имат паметник на Иван Вазов

паметник на Иван Вазов

Паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов бе открит в хърватската столица Загреб.  Той е разположен в парка Бундек на Алеята на поетите, където са и монументите на Александър Пушкин и Сергей Есенин.

Под паметника на Иван Вазов е изписан стих от “Моите песни”:

“И аз на своя ред ще си замина,

трева и мен ще расне над прахът.

Един ще жали, друг ще ме проклина,

но мойте песни все ще се четат.”

„Вижте надписът колко е пророчески, земен, обикновен и в същото време гениален, отчитайки не само характера на българина, а може би и на целите Балкани“, каза министър-председателят Бойко Борисов, който откри паметника заедно с министъра на външните и европейските въпроси Мария Бурич. И благодари, че на хърватски са преведени голяма част от произведенията на Иван Вазов и днес заедно отдават почит към делото му. Премиерът посочи и че паметта за Вазов винаги ще бъде гарант за чистотата на българския език.

Инициативата за издигането на паметника на Иван Вазов в хърватската столица е на посолството на България, като изграждането и поставянето на бюста е финансирано със средства от дарения. Идеята за поставяне на паметник е вдъхновена от дългогодишното лично приятелство на патриарха на българската литература с хърватския новелист и преводач д-р Фран Гундрум-Ориовчанин. Хърватинът е превел редица творби на Иван Вазов, включително „Под игото“, публикуван в гр. Крижевци през 1898 г. Откриването на настоящия паметник е от изключително значение за демонстриране на дълбоките исторически връзки между нашите две държави в областта на културата и образованието.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×