Минералната вода в Хисаря запазва младостта

хисаря

България е сред най-богатите държави на минерална вода в Европа. При това поне 90% от изворите ни са подходящи за лечение и профилактика на стотици болести. За да се възползва страната ни по-пълноценно от това богатство Министерство на туризма организира съвместно с в. “Труд” поредица от кръгли маси, на които браншът, експертите в балнео туризма и представители на общините да намерят най-подходящата форма за рекламата на минералните ни води извън границите на България. За целта от ведомството са изготвили 7 СПА маршрута, които ще бъдат промотирани през следващите години в медиите и онлайн пространството.

Минерални извори с различна температура и химичен състав лекуват в Хисаря и крият героични и романтични легенди. Известно е, че градът е един от най-старите курорти у нас, но малко хора знаят, че именно тук е направен първият у нас химичен анализ на минерална вода. Това се е случило през 1882 г., когато правителството на Източна Румелия издава “Правилник за експлоатация на хисарските бани”, с който се поставя началото на организираното балнеолечение в страната.

Хисарските минерални води имат изключителни лечебни свойства, което се дължи не само на химичния им състав, а и на комбинацията с чистата природа и особено силната енергия на мястото. “Водата тук се пие като ритуал – бавно, осмислено, с благодарност”, казват местните хора.

За улеснение на гостите на Хисаря Туристическият информационен център предлага маршрут, който води до четири емблематични за града чешми.

Първият извор още от Средновековието носи името името “Момина баня”. Според преданието дъщерята на местния управител обичала да се къпе в извора извън крепостните стени. Когато градът бил нападнат от врагове и портите на крепостта се затворили, болярската дъщеря и приятелките й останали при извора. За да не бъдат пленени, девойките предпочели да се удавят в топлия извор. Оттогава през нощта се чува плискане на вода в банята и се вярва, че момичетата излизат от извора и танцуват.

Водата от извор “Момина баня” е с най-високо съдържание на радон – 160 Ем, и температура 47 градуса, което я прави особено полезна за лечението на бъбречно-урологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Водата е алкална, слабоминерализирана, хидро-карбонатно-натриева и флуорна, без цвят и мирис, с приятен вкус.

Най-вкусната хисарска минерална вода е от извор “Момина сълза”. Тя е слабо минерализирана, със съдържание на много микроелементи – манган, цинк, кобалт, мед и други, т. нар. “метални витамини”. Водата се използва само за питейно лечение, и то предимно на стомашно-чревни заболявания. Извира с температура 42 градуса.

Легендата разказва, че една красива българка отказвала да стане наложница на местния турски бей. За да я унизи, той я заставил да сервира гола на гостите му. Девойката го направила, но когато се изправила пред него, стоварила тежкия поднос със сладкиши върху главата му и го убила. За постъпката си била наказана да изгори на клада. Когато пламъците обгърнали голото тяло, от очите й се отронили две топли сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли “Момина сълза”.

В близост е малката чешмичка Стублата – с най-хладката минерална вода в града – 31 градуса. От незапомнени времена хората я използват за промиване на очите.

Най-новата Колонада черпи вода от Извора на младостта с температура 51 градуса и високо съдържание на метасилициева киселина, която забавя процесите на стареене на клетъчно ниво. Препоръчва се за стомашно-чревни заболявания.

Питейното лечение с хисарска минерална вода подпомага изхвърлянето на токсините и така се подобрява работата на вътрешните органи. Другият вариант е лечението в перлени, вихрови и галванични вани, с подводни масажи, с добавка на етерични масла, морски и фитопродукти. Ваните с природна минерална вода не се разреждат, имат естествена температура 35-40 градуса. Въздействат върху огромно количество кожни рецептори и рефлекторно повлияват голям брой заболявания, премахват напрежението и умората и укрепват нервната система.

И тъй като лечебните свойства на хисарските минерални води са били познати още на римските императори, в града има куп находки от онова време. Сред тях са Римската гробница от 4. век, Римските императорски терми от 3. век, Археологическият резерват – крепостна стена, останки от римски вили, дворци и обществени сгради, разположен в красив парк, и Археологическият музей. От по-ново време са красивите църкви “Св.Пантелеймон” и “Св.Димитър”, а има още много интересни места, които всеки открива за себе си.

Подобни материали:

Минералната вода в България – къде коя какво лекува?
Най-посещаваните СПА курорти в България
Вършец – безплатен чист въздух на килограм
Места, където не предполагате, че има минерални извори
Минералните извори в България – колко и какво лекуват?
7 места в България с басейни с топла минерална вода
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете
10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!
7 зимни курортa в България, които ще ви очароват
10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!
На пикник край София: ето къде!
Българка откри напитка, която лекува диабета завинаги
Това растение лекува рак и диабет, а българите го унищожаваме

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×