Ивановден е! Над 300 000 българи черпят

ivanovden7jan25На 7 януари православната църква почита св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, Ивановден. Той е почитан като един от най-великите пророци, проповядващи идването на Христос сред хората и подготвящ пътя на месията сред тях.

Когато при Кръстителя идва Христос, Йоан познава пратеника на Бога и го посочва на своите съвременници: „Ето Агнецът Божи, който взима върху си греха на света“.

Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода. Затова на този ден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната и здравословна сила на водата.

Според обичая на Ивановден се къпят всички младоженци, годените моми и ергени, и всички именници. Действието се извършва от кума или от девера.

Освен като кръстител, светецът Йоан се почита и като покровител на кумството и побратимството.  Затова е прието на Ивановден кумовете да поканят на обяд младоженците на празнична трапеза, а те да занесат кравай, млин, ракия и вино.

Преди много години младите жени в семейството, носели в къщата вода кладенец или река. С нея къпели децата в родата за здраве в голям съд, наречен чебър. Булките и младоженците, които са се венчали през зимата до Ивановден също се къпят в този съд. След това всички момчета и момичета с името Иван и Иванка, продължават къпането.

Кръстената вода на Ивановден има способността да гони злите сили от дома, да лекува и да носи здраве.

20140103-YZPSTCPWVTT-1388761474

На днешния ден над 300 000 българи празнуват своя имен ден. Сред тях са:  Ваньо, Bаня, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иваниела, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян.

Всеки един от тях трябва да почерпи своите близки и приятели. Лоша поличба е, ако на този ден никой не почете именника и не му дойде на гости. Празнуващите трябва да посрещнат своите гости с празнична трапеза, на която могат да сложат варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка или свински ребра със зеле.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.